Amerikansk plantepest spres i Norge

Plantesjukdommen pærebrann sprer seg ukontrollert i Bergensområdet, og Mattilsynet ber no hageeigarar og grunneigarar fjerne dei mest smittebærande plantene, Bulkemispel og Pilemispel, frå eigen grunn.

Pærebrann på Bulkemispel
Foto: Ørjan Simonsen, Mattilsynet

Hør: Amerikansk plantepest sprer seg i Norge

Sidan smitten kom til Norge for 20 år sidan, har den spreidd seg frå Stavanger til Kristiansand i sør, og til Sogn i nord. I ein storaksjon har Mattilsynet, fruktbøndene og kommunane i Hardanger fjerna alt dei kjem over av smittebærarane, i håp om å unngå at frukttrærne må kuttast ned.

Det har vore svært vanleg å pynte kommunale eigedommar med Pilemispel og Bulkemispel, og i går felte Bergen kommune dei fyrste av fleire tusen kommunale Pilemisplar.

Bulkemispel med bær

Frisk Bulkemispel med bær.

Foto: Ørjan Simonsen, Mattilsynet

 

Pærebrann på Bulkemispel

Pærebrann på Bulkemispel.

Foto: Ørjan Simonsen, Mattilsynet

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Diop fikk pris

    Regissør Mati Diops "Atlantics" fikk Juryens Store Pris under Cannes Film Festival lørdag kveld. Diop var første svarte kvinne til å bli nominert. Det er den nest-mest prestisjefylte prisen i Cannes etter Gullpalmen.

  • Palme d'Or til Bong Joon-ho

    Bong Joon-ho vant, som første sørkoreaner, hovedprisen, Gullpalmen, under filmfestivalen i Cannes for den kritikerroste svarte komedien 'Parasite', som handler om klasseskille i landet.

    X02520
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters