Hopp til innhold

Amerikansk plantepest spres i Norge

Plantesjukdommen pærebrann sprer seg ukontrollert i Bergensområdet, og Mattilsynet ber no hageeigarar og grunneigarar fjerne dei mest smittebærande plantene, Bulkemispel og Pilemispel, frå eigen grunn.

Pærebrann på Bulkemispel
Foto: Ørjan Simonsen, Mattilsynet

Hør: Amerikansk plantepest sprer seg i Norge

Sidan smitten kom til Norge for 20 år sidan, har den spreidd seg frå Stavanger til Kristiansand i sør, og til Sogn i nord. I ein storaksjon har Mattilsynet, fruktbøndene og kommunane i Hardanger fjerna alt dei kjem over av smittebærarane, i håp om å unngå at frukttrærne må kuttast ned.

Det har vore svært vanleg å pynte kommunale eigedommar med Pilemispel og Bulkemispel, og i går felte Bergen kommune dei fyrste av fleire tusen kommunale Pilemisplar.

Bulkemispel med bær

Frisk Bulkemispel med bær.

Foto: Ørjan Simonsen, Mattilsynet

 

Pærebrann på Bulkemispel

Pærebrann på Bulkemispel.

Foto: Ørjan Simonsen, Mattilsynet

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober