Hopp til innhold

Teknologiekspert: – Ikke la batteriene slenge med annet metall

Å oppbevare batterier i direkte sollys og sammen med metall, anbefales ikke. Da kan hendelser som den Tom Oskar Olsen opplevde da et batteri eksploderte i bukselomma hans, skje.

Fleire AA batteri

Batterier bør oppbevares i plastbokser hvis de skal ligge løst. Å la de ligge å slenge sammen med annet metall er ikke smart.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

NRK skrev onsdag om Tom Oskar Olsen som fikk andre – og tredjegradsforbrenning på beinet da batteriet til e-sigaretten hans plutselig eksploderte i lomma. 40-åringen fra Vennesla mangler hud fra lysken og ned til fotbladet, og ble før helga operert ved Stavanger Universitetssykehus.

NRKbetas teknologiekspert, Eirik Solheim, forteller at noen batterier, blant annet den typen Tom Oskar Olsen hadde i lomma, er mye kraftigere enn vanlige alkaliske batterier og derfor må behandles med varsomhet.

Batteriene ser ut som et forvokst AA-batteri og finnes blant annet i laptoper, barbermaskiner, elektriske tannbørster, elsykler og i Teslaer. I en Tesla er det 7000 av disse.

– De inneholder masse energi og kan være farlige. De er mer hissige enn de du for eksempel har i fjernkontrollen på stuebordet, sier Solheim.

Batteriet blir overopphetet

Han tror det som skjedde i Olsens tilfelle var at et nøkkelknippe i samme lomme førte til kortslutning.

– Han har hatt veldig uflaks. Nøklene har trolig ligget slik at det ble en direkte kobling mellom pluss og minuspolene. Med så hissige batterier som dette, risikerer du at det løper helt løpsk. Batteriet blir overopphetet, og i verste fall får du en eksplosjonsartet flamme. Folk må ikke la batterier ligge og slenge med annet metall, advarer Solheim.

Eirik Solheim

Teknologiekspert hos NRKbeta, Eirik Solheim, advarer folk mot å oppbevare batterier sammen med annet metall eller i direkte sollys og sterk varme.

Foto: NRK

Ikke i direkte sollys

Espen Jansen i Nosmoke.no, en nettbutikk som forhandler elektroniske sigaretter, er enig med Solheim.

– Det er farlig å legge løse batterier i lomma. Du kan sammenlikne det med å ta en skarp kniv ut av slira og la den ligge løst i buksa. Vi opplyser kundene våre om at batteriene bør oppbevares i plastbokser hvis de skal ligge løst, sier Jansen.

De skal heller ikke oppbevares i direkte sollys da det ikke er bra at de blir for varme.

– Er dere i Nosmoke.no flinke nok til å opplyse om behandling og oppbevaring av disse?

– Ja, det synes jeg vi er. Vi har vært i bransjen i mange år og følger med på de siste oppdateringene. Vi har riktig type ladere og riktig oppbevaring som vi selger rimelig, sier Jansen.

Espen Jansen

Espen Jansen, ansvarlig for marked og kommunikasjon hos nettbutikken Nosmoke.no mener de er flinke til å opplyse kunder om at batteriene til e-sigaretter må oppbevares i en egen plastboks.

Foto: Privat

– Bruk plast-futteral

Andre Bendigtsen, styreleder i Norsk Dampselskap, har ikke inntrykk av at det er vanlig å gå med slike batterier løst i lomma. Foreningen for norske dampere/brukere av e-sigaretter har en Facebookgruppe med 13 000 medlemmer hvor de deler informasjon.

– Vi vil kjøre en ny kampanje på batterisikkerhet etter hendelsen. Vi oppfordrer folk om å bruke plast-futteral som beskyttelse til batterier når de er ute og farter, sier Bendigtsen.

Andre Bendigtsen

Andre Bendigtsen, styreleder i Norsk Dampselskap, sier de vil kjøre en ny kampanje på foreningens Facebook-side etter hendelsen Tom Oskar Olsen ble utsatt for da et batteri til e-sigaretten hans eksploderte i lomma hans.

Foto: Privat

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %