NRK Meny
Normal

Kineser skal hjelpe nordmenn til OL i 2024

En av Kinas beste badmintonspillere besøker Kristiansand under NM i badminton. Han sier det er mulig for Norge å nærme seg verdenstoppen – men da er det mye trening som må til.

Huan Gao

Se intervju med Jonas Østhassel fra Kristiansand Badmintonklubb, Espen Larsen, generalsekretær i Norges Badminton Forbund og badmintonspiller Huan Gao fra Kina.

I dag fikk juniorspillere i Kristiansand badmintonklubb trene sammen med kinesiske Huan Gao. Han er tidligere sølvvinner i juniorverdensmesterskapet i badminton, og var nylig rangert som den 21. beste spilleren i verden.

Huan Gao

Huan Gao har vært rangert som den 21. beste spilleren i verden.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Selvtillit

– Jeg syns spillerne her er kjempegode, og det virker som de har en veldig positiv innstilling på trening. Selv trener jeg rundt seks timer hver dag. På morgenen trener jeg teknikk og på ettermiddagen trener jeg utholdenhet, sier Gao.

For å bli en god badminton må man trene mye, og tro på det man driver med, forklarer han.

– Først av alt er det viktig å trene mye på banen, så må man ha god selvtillit og tro på seg selv, sier han.

– Fotarbeid og bevegelse på banen er veldig viktig, men for å bli en god spiller må man også ha god forståelse for taktikk og skjønne spillet, forklarer kineseren.

Mot toppen

Badmintonforbundet er valgt ut til å være med i Olympiatoppens femårige prosjekt «Flere mot toppen».

Det er kun ti prosjekter i forskjellige særforbund som er valgt ut. Badmintonforbundets prosjekt er et opplegg for spillere som vil satse mot OL i 2024.

Det er grunnen til at Huan Gao er på norgesbesøk.

Før han skal bo og trene sammen med Norges beste spillere i Oslo i en måned, får han oppleve helgens NM i Kristiansand.

Espen Larsen, generalsekretær i Norges Badminton Forbund

Espen Larsen, generalsekretær i Norges Badminton Forbund, har tro på at Norge skal hevde seg i verdenssammenheng i fremtiden.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Gao kan inspirere og vise oss hvor mye som må til for å nå toppen i internasjonal badminton med tanke på treningsmengde, teknikk og holdning til idretten, sier Espen Larsen, generalsekretær i Norges Badminton Forbund.

Larsen sier norske spillere må satse hardt for å ha sjanse på OL 2014. De må nok opp i treningsmengden til Huan Gao, tror han.

– De beste norske trener også mye. Men det er et stykke igjen til seks timer hver dag. Skal de nå verdenstoppen må også de beste norske trene såpass hver dag, sier Larsen.

Han er fornøyd med at Gao skryter av det han ser av spill i NM.

– Det viser at norsk badminton er på god vei oppover. Vi har mange unge, gode talenter som kan bli gode i fremtiden. Hvis det blir tilrettelagt bra og trent godt nok, kan Norge få en europamester eller olympisk mester en gang. Danmark har klart det, da er det også mulig for oss, sier Larsen.

Jonas Østhassel fra Kristiansand Badmintonklubb

Jonas Østhassel fra Kristiansand Badmintonklubb skal bli Norges beste spiller, sier han selv.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Vil bli best i Norge

Jonas Østhassel fra Kristiansand Badmintonklubb er et av talentene generalsekretæren snakker om.

– Mitt mål er å bli best i Norge og å komme til OL. For å klare det skal jeg være fokusert, trene mye og gjøre de rette tingene på og bak banen, sier Østhassel.

Han sier Gao er et stort forbilde, og trener selv hver eneste dag.

– Det er utrolig at en så stor stjerne komme til oss og trener og spiller med oss. Jeg så nesten ikke ballen når jeg spilte med ha, Han spiller veldig bra, sier Østhassel.