Hopp til innhold

Individuelle idretter og lagidretter

Som mennesker har vi forskjellig smak når det gjelder idretter. Noen liker å gjøre en idrett alene, uten å være avhengige av andre, mens andre må ha gruppefølelsen for virkelig å kjenne gleden av å drive med idrett. Dette er nok et produkt av personlighet, men også av kultur: Tradisjonelt i Norge har for eksempel gutter drevet med mer lagidrett enn jenter, slik som fotball og basketball. Nå jevnes dette ut, og i mange miljøer er nesten «alle» jentene med på det lokale fotballaget. Guttene er også i ferd med å innta jentenes arena for dans gjennom danser som breakdance og hip hop for eksempel.

Innebandy
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I det følgende skal vi presentere noen individuelle idretter der idrettens krav til utøver gjennomgås samt gjennomgang av hvordan de forskjellige idrettene utøves.

Individuelle idretter

Friidrett: Vi tar med friidrett som individuell idrett her mest av alt fordi det inneholder så mange forskjellige øvelser, og ikke minst løping, som det er sannsynlig at du vil bruke som treningsform i kortere eller lengre perioder i livet ditt. Friidrett består av øvelsene sprintløp, hekkeløp, stafettløp, hopp (lengde) og høydehopp. I tillegg er det kast; kule og diskos. Mange av disse aktivitetene kjenner du sikkert til fra barneidrett og fra barne- og ungdomsskolen.

Norgesmesterskapet i friidrett 2016.
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

I og med at friidretten er så allsidig stiller den naturligvis også mange krav til utøveren for å lykkes: I sprint, hopp og kast kreves det styrke, spenst, fart og bevegelighet, mens utholdenhet kreves mest i mellom- og distanseløp.

Her kan du lese mer om friidrett og de forskjellige teknikkene du må jobbe med for å få det til.

Svømming er en utholdenhetsidrett som er mer vanlig sørover i Europa enn her i Norge, men svømmeopplæringen er ikke mindre viktig her! I skolen er både svømming og livredning viktige deler av kroppsøvingsfaget, og svømming er en morsom og tilgjengelig idrett for de fleste, i tillegg redder det liv, og det brukes utstrakt som rehabiliteringsidrett på grunn av «vektløsheten» i tillegg til det å være mosjonsidrett.

Svømmeren Henrik Christiansen i aksjon i 1500 meter finalen i OL-arenaen i Rio
Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Arbeidskrav i svømming: Som nevnt er svømming en utholdenhetsidrett, det krever derfor evnen til å ta opp nok oksygen over lengre tid. Litt avhengig av hvilke distanser man svømmer krever det mer eller mindre styrke, men aller mest krever det tekniske egenskaper, altså god teknikk i de forskjellige svømmeartene, som igjen krever god koordinasjon. Svømmeartene er bryst, rygg, crawl, ryggcrawl og butterfly. Her kan du lese mer om svømming som kondisjons og mosjonsidrett.

Det er mange andre individuelle idretter du kan velge mellom for å finne din yndlingssport; for eksempel dans, orientering, turn, langrenn, skøyter og alpin/telemarkskjøring, men det blir for mye å omtale her. Gå inn her og bli inspirert!

Lagidretter

Fotball er en av de største idrettene i Norge og en av de idrettene som engasjerer flest mennesker i hele verden. Det er dokumentert at det ble spilt fotball i Kina for så lenge som 2000 år siden, og i Storbritannia begynte de å spille fotball allerede på 1300-tallet. (Aktivitetslære, Gyldendal, Enoksen, Brunes, Sletten)

Lagbilde av de norske spillerne før EM-kvalifiseringskampen i fotball
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Arbeidskrav i fotball: En fotballkamp strekker seg over 90 minutter. En utøver må derfor ha god utholdenhet. I tillegg må utøveren være teknisk gode og behandle ballen i høyt tempo. Spilleforståelse er også veldig viktig, da spillerne hele tiden må vite hva som skjer i «neste trekk». Når du løper om kapp med motspiller er det viktig at du har god akselerasjon og er rask, ellers vil du miste ballen. Spenst er også en egenskap du har nytte av i fotballspillet, da ballen ofte må tas i luften.

Her kan du lese om lagspillet fotball og lære deg de tekniske elementene en god fotballspiller må ha.

Volleyball er i dag den største idretten verden. Den oppsto i 1895 i USA, da amerikaneren William Morgan fikk i oppgave å finne på et spill for forretningsmenn. Spillet måtte omfavne mange, og ikke være for fysisk krevende for at det skulle være et spill mange ville være med på. (Aktivitetslære, Gyldendal, Enoksen, Brunes, Sletten)

SPO-BEA-FIVB-LONG-BEACH-GRAND-SLAM---DAY-2
Foto: JEFF GROSS / Afp

Arbeidskrav i volleyball: Først og fremst er det vanlig å tenke at volleyball krever god spenst, og det er i angrepssituasjon at dette blir viktig. Man må med andre ord være god til å hoppe høyt. I tillegg er det viktig å ha god bevegelighet, da forsvarsspillet krever at du har lav arbeidsstilling og at du kan ta raske utfall til alle sider. Du må også være raskt på plass og kunne lese spillet.

Her kan du lese om volleyball som idrett, hvilke regler som gjelder og hvordan du kan lære deg de forskjellige slagene.

Det er mange andre lagidretter du kan velge mellom for å finne din yndlingssport; for eksempelhåndball, basket, innebandy og badminton, men det blir for mye og omtale her. Gå inn her og bli inspirert!