Skal hete Perleporten

Avinor vil gi Sørlandets flyplass nytt navn: Perleporten Internasjonale Flyplass, Kristiansand. Og en stor Kristus-figur med innflygningslys i øynene skal lede flyene trygt ned.

Kjevik
Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

I Nord-Norge har Avinor allerede vakt debatt med å gi flyplasser internasjonale navn, som skal beskrive regionene der de ligger.

Flyplassen i Bardufoss er blitt Snowman International Airport, Kirkenes skal hete Barents Sea Airport, Lakselv er blitt North Cape Airport og Evenes skal hete Lofoten Airport.

From landsdel

- Og Sørlandet er jo kjent som er from landsdel, så vi mener Perleporten er et godt navn her, sier Iver Holter-Andersen i Avinors markedsavdeling.

Han forteller også at mot utlandet vil Sørlandets flyplass bli markedsført som Pearlgate International Airport, Kristiansand.

Kristus-figur

I tillegg til navneskiftet ønsker også Avinor å finansiere Kristusfiguren, som er foreslått reist på Ringåsen ved Varoddbroa.

- Nye internasjonale krav tilsier at vi uansett må sette opp nye innflygningslys i 40 meters høyde her. Da synes vi det er fint å kombinere dette med et landemerket som passer landsdelen. Derfor vil vi betale vårt for en slik Kristus-figur, etter modell av den som står over Rio i Brasil, sier Holter-Andersen.

Røde øyne

Han viser til nye krav om monteringa av VDR - Visual Direction Finder. To lyskastere som sender ut et lys som er grønt når flyet er i riktig høyde.

- Vi vil plassere disse i øynene til den store statuen. Dermed vil fly i riktig høyde og kurs se grønne øyne, mens folk på bakken vil se øynene som røde, forteller Iver Holter-Andersen i Avinor til NRK-Sørlandet.

Jesus-statue i Kristiansand

Slik ble statuen tenkt plassert av forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal. Nå vil Avinor betale for å få lys i øynene.

Foto: Øgrey Brandsdal montasje