Hopp til innhold

Skal forhindre underernæring hos eldre

Kristiansand kommune vil sikre at eldre ikke blir underernært og starter et toårig opplæringsprosjekt blant sykehjemsansatte.

Video Eldre et for lite mat

Undersøkelser på landsbasis viser at opp mot 60 prosent av de eldre lider av underernæring.

Foto: Nyhetsspiller

Undersøkelser på landsbasis viser at opp mot 60 prosent av de eldre lider av underernæring. Klinisk ernæringsfysiolog Thomas Gordeladze skal nå lære sykehjemsansatte mer om hva de eldre trenger.

– De eldre er en veldig sårbar gruppe. De har blant annet ikke de samme tørst- og sultmekanismene som yngre har, sier Gordeladze.

Mange i dårlig form

Yngre mennesker som har hatt en lungebetennelse kommer seg normalt raskt tilbake i samme form og vekt når man blir frisk. Eldre har ikke den samme mekanismen, ifølge Gordeladze.

– Dersom eldre har en periode der de spiser veldig lite, klarer de ikke selv å justere seg tilbake til den mengde de spiste før.

Mange eldre som kommer til sykehjem fra egen leilighet er i dårlig form fordi de er underernærte og blir svake, ifølge ernæringsfysiologen.

– Ofte forteller helsepersonell at eldre de får inn er tufse. De har lite energi og har gått ned i vekt fordi de ikke har spist nok. Det er et stort område som kan forbedres.

– Kan ikke nok

Og nå skal altså ansatte ved sykehjemmene i Kristiansand kurses i ernæring hos eldre. Hjelpepleier Tove Rike er glad for å få hjelp.

– Vi kan ikke nok. Jeg opplever at vi har fokus på det, men kanskje ikke nok. Det er kjempeviktig at det kommer på dagsorden, sier Rike.

Halvparten av demente eldre som bor for seg selv får ikke i seg nok mat, viser undersøkelser. For hjemmesykepleien er det krevende å hjelpe alle å spise nok.
Eldre som har problemer med tygging og svelg ender ofte med ubestemmelige og grøtlignende middager. Men det er ingen grunn til at de eldre ikke skal få gourmetmat de kan spise tror forskere. De mener det er et enormt marked som nå åpner seg.
Balansetrening skal redusere fall og gjøre eldre tryggere i hverdagen. 
Sogndalen kommune er i gang med balansekurs for fjerde året på rad.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,24 kr
Dyrest kl. 21 1,61 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %