NRK Meny
Normal

Sjekk denne kraftkaren på 26 tonn

Her løfter Agder Energi siste del av spiraltromma, med en vekt på 26 tonn, på plass lang inne i fjellet til Iveland kraftverk.

Spiraltromme fra India senkes ned i posisjon kraftstasjonen

NETT-TV: Se timelapse av når spiraltromma løftes på plass. Stagringen løftes på plass over sugerøret i midten av bildet. Tilløpstunnelen til venstre. Betongklossene på gulvet danner fundament for de øvrige delene av spiraltromma.

Spiraltromma er en sentral del av Iveland 2 kraftverk. Iveland kraftverk utvides ved å bygge ny kraftstasjon inne i fjellet for at vannet skal kunne utnyttes mer effektivt.

Stagringen, som blir løftet på plass i videoen over, er med sine 26 tonn den tyngste av delene på spiraltromma i den nye kraftstasjonen.

– Forsendelsen fra India var noe forsinket, men kvaliteten ser bra ut og nå arbeider entreprenøren Alstom for fullt med monteringen, sier Inge Lines, kontraktsansvarlig turbin og generator i Agder Energi.

Nå er alle trommedelene levert og sammenkoblingen inne i stasjonen på Iveland er i gang.

NETT-TV: Gigantiske dimensjoner

Bilde fra video

Presisjonsarbeid

Oppbygningen av spiraltromma skjer med utgangspunkt i stagringen. Med sine 26 tonn er den tyngst og størst av et titalls deler som kom i denne leveransen. De øvrige delene veier mellom 5 og 10 tonn og skal i den nærmeste tiden løftes ned i stasjonen og posisjoneres.

Inge Lines og Frank Johannesen

Inge Lines er kontraktsansvarlig for turbiner og generatorer i det nye kraftverket. Her sammen med Frank Johannesen.

Foto: Kjell Inge søreide / Privat

– Det er et presisjonsarbeid med fokus på både x- og y-akse, samtidig som alt skal være i vater, forklarer Lines.

Sneglehus

Når alt er på plass, sveises delene sammen til en komplett spiraltromme med form som et sneglehus.

Formålet med spiraltrommen er å fordele vannet jevnt inn på løpehjulet i turbinen. Derfor er trommen videst ved innløpet, mens den avtar etter hvert som vannet strømmer inn på hjulet.

Sluttkontrollen av tromma innebærer full testing (NDT) av alle sveiser, i tillegg til trykktest med vann. Arbeidet skal ifølge planen være ferdig 19. desember. Etter jul starter Veidekke med forskaling og deretter innstøping av tromma i betong.

Iveland II skal være ferdigstilt sommeren 2016. Det nye anlegget skal samkjøres med det eksisterende, som ble ferdigstilt i 1955.

Total strømproduksjon fra Iveland blir 500 GWh, det vil si strøm nok til 25.000 eneboliger.

Iveland 2 kraftverk
Foto: Kjell Inge Søreide / Kjell Inge Søreide