NRK Meny
Normal

Her forsyner seien seg grovt

Uvanlig store sildestimer er observert flere steder langs kysten, og med sildefesten kommer haiene, nisene og delfinene for å beite.

Created by InfoDispatcher

Se video av en stor sildestim utenfor Arendal. Store seier forsyner seg av stimen. (Foto: Espen Bierud/Havforskningsinstituttet)

Videoen viser en uvanlig stor sildestim, og sei som forsyner seg av silde-matfatet. Bildene er tatt helt inne i havneområdet i Arendal av forskere ved Flødevigen forskningssenter.

Leif Nøttestad

Forsker Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet i Bergen synes det er flott at det er mye liv i havet på Sørlandet.

Foto: Privat

– Det er mest sannsynlig ett år gammel sild som er vist i videoen, og den er da om lag 17-19 cm lange, det er i så fall et flott syn, sier Leif Nøttestad, forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

– Gjør inntrykk

Nøttestad er spesialist på sild og makrell og han bekrefter at det er uvanlig å se sildestimer på denne størrelsen så tett inn mot land.

– Vi har lokale sildestimer utenfor hele norskekysten, i tillegg til Nordsjøsild som er i god forfatning. Men det gjør et kraftig inntrykk når vi får stimen helt inn i havna på denne måten og det er ikke vanlig å se, sier Nøttestad.

Hvorfor er det sildekok nå?

– Det er fordi størrelsen på silden eller brislingen, og temperaturen i vannet gjør den utsatt for sei, lyr og makrell. Den er attraktiv som mat, som vi ser på videoen, forklarer han.

Delfiner, niser og hvaler i vente

– Ja, vi kan forvente oss delfiner, niser hvaler og haier med disse sildestimene, de følger byttet sitt for å beite, gjerne helt inn i havnene og buktene der silden er, sier Nøttestad.

Er det riktig at Middelhavsfisken beveger seg nordover, og at hvithaien følger etter?

– Nei, hvithaien er et mye større dyr. Det er bare streifdyr som er innom våre kyster, og hvithaien bryr seg lite om så små byttedyr som silden. Vi skal ikke gjøre noen koblinger her, det er unaturlig, konkluderer Nøttestad.

– Er sildekoken på Sørlandet kommet for å bli?

– Det kan godt hende og det er svært positivt. Vi vet at sild eller brisling tiltrekker seg større fisk, og niser og delfiner så det er med og påvirker hele økosystemet når vi får ung sild og brisling inn i fjorder og bukter slik som dette, avslutter Nøttestad.

Sjøen koker når fiskestimen har et festmåltid helt inntil land. Fotograf Ingrid Sundli har filmet begivenheten.

Ingrid Sundli filmet denne videoen på Brekkestø i Lillesand i mai.