Hopp til innhold

Roser kronprinsesse Mette-Marits litteraturtog

Forfatter Gaute Heivoll mener kronprinsesse Mette-Maris litteraturtog har stor betydning for norsk litteratur.

Få ting har betydd mer for norsk litteratur de siste årene, enn kronprinsesse Mette-Marits Literaturturtog. Det sa forfatter Gaute Heivoll da han ble bokbadet av kronprinsessen i dag.

I tre dager har kronprinsesse Mette-Marit satt bøker og litteratur i fokus på sin litteraturtog-turne. I dag ble hun hyllet av forfatter Gaute Heivoll.

– Få ting har betydd mer for norsk litteratur de siste årene, enn nettopp dette, sa Heivoll under et av kronprinsessens stopp på turneen.

Vil fortelle om hvor viktig litteraturen er

Fredag var kronprinsessen tilbake på gamle trakter, nærmere bestemt Kristiansand Katedralskole Gimle, hvor hun selv har vært elev. Med seg hadde hun forfatterne Gaute Heivoll og Bjarte Breiteig, som også har vært elever ved skolen.

Samtalen mellom de tre, som dagens elever ved skolen fikk overvære, dreide seg selvfølgelig om litteratur. Det er noe kronprinsessen brenner for.

– Det er derfor jeg drar til helt vanlige steder og snakker med folk. Jeg vil fortelle hvor viktig litteraturen er og hvor meningsfullt det er å møte seg selv eller forfatteren gjennom teksten, sier hun.

– Det var inspirerende

Kronprinsessens og forfatternes besøk ved KKG, ble godt mottatt av elevene.

– Det var interessant å se Mette-Marit og høre hvordan tidligere elever har tatt med seg sine erfaringer videre i livet, sier en av elevene, Astrid Ringdal.

Andrea Takle Knutsen er enig. Hun synes arrangementet var inspirerende.

Dette var fjerde gang kronprinsessen dro ut på reise med sitt litteraturtog. Første stopp var på biblioteket i hjemstedskommunen Asker onsdag 7. juni. Etter flere stopp på reisen, ble turneen avsluttet i kronprinsessens fødeby Kristiansand, i dag, fredag 9. juni. Temaet for årets togreise var derfor «hjem».

Kronprinsesse Mette-Marit og Litteraturtoget i Bø

Kronprinsessen har besøkt flere steder. Her går hun av toget i Bø i Telemark.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

19-åringen fra Gjerstad skulle bare hjem – møtte en kenguru langs veien

n9oU6LhHxh0

Vann meisterligaen føre rekordpublikum: – Feiringa blir nok tøffare enn kampen