NRK Meny
Normal

Forfatter kritiserer kronprinsessens litteraturtog

Birger Emanuelsen kan ikke se at kronprinsessen tilfører noe til norsk litteratur.

Kronprinsesse Mette-Marit på toget i bibliotekvogna i forbindelse med Litteraturtoget 2016.

Kronprinsesse Mette-Marit på toget i bibliotekvogna i forbindelse med Litteraturtoget 2016.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit er godt fornøyd med årets litteraturtog og håper det bidrar til debatt. Samtidig som hun avslutter årets litterære reise med forfattermøter langs Bergensbanen, får hun kritikk fra forfatter Birger Emanuelsen.

– Jeg klarer ikke å se hva kronprinsessen skal tilføre norsk litteratur. Jeg ser imidlertid svært godt hva norsk litteratur, og norske forfattere, skal tilføre henne. Et sårt tiltrengt image, skriver Emanuelsen på sin Facebook-side.

Til NTB sier kronprinsessen at hun ikke har lest innlegget.

– Han kritiserer Litteraturtoget for ikke å gjøre noe for norsk litteratur? Da må han nesten komme på et av stoppene til neste år, for jeg tror han ville hatt en annen mening hvis han hadde vært der.

– Var det en invitasjon?

– Nei, jeg inviterer på et litt annet grunnlag enn et innlegg i en facebookartikkel.

Forfatter Birger Emanuelsen leser fra debut-boka "For riket er ditt" under Tiden Norske Forlag lanse

Forfatter Birger Emanuelsen leser fra debutboka 'For riket er ditt' under Tiden Norsk Forlag lansering av Tidens høstliste.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Forklarte kritikken

Emanuelsen var fredag ettermiddag gjest i Dagsnytt Atten på NRK. Der utdypet han kritikken sin.

– Jeg synes forfatterrollen er noe annet enn maktas klakør, eller en som viderebringer det som kongehuset, i dette tilfellet kronprinsessen, ønsker å iscenesette av seg selv, sa han.

Markedssjef i Cappelen Damm og bokblogger Anette Garpestad deltok også i debatten, men kjente seg ikke igjen i Emanuelsens kritikk.

– Jeg kjenner ikke igjen dette i det hele tatt. For min del handler dette i stor grad om at litteratur åpner opp noe og skal være tilgjengelig. Det er det jeg føler kronprinsessen prøver å gjøre med Litteraturtoget, sier hun.

Målene

Målet med litteraturtogreisene er å skape leselyst og leseglede med mottoet «Det fins en bok for alle». Kronprinsessen er ikke sikker på om målet er nådd:

– Jeg håper det. Jeg håper at noen flere tar opp en bok. Jeg håper vi bidrar til å skape en debatt om litteratur, bidrar til at folk får lyst til å snakke mer om bøkene de leser, dele mer av bøkene de leser. Det har vært viktig for oss å snakke om bøker på sosiale medier i løpet av turen, sier hun.

Har ikke lest ham

Kronprinsessen forklarer hvordan forfatterne på reisen plukkes ut:

– Vi er opptatt av å ha med forfattere jeg har et forhold til og som jeg har lest og som jeg er glad i og som representerer et utvalg av de forfatterne vi syns skal få være med. Jeg kjenner ikke til Emanuelsen, så jeg kan ikke invitere ham.

Emanuelsen debuterte i 2012 med novellesamlingen «For riket er ditt», som fikk gode kritikker. For romanen «Fra jorden roper blodet» fikk han Ungdommens kritikerpris 2014 og Sørlandets litteraturpris i fjor. I fjor kom den svært aktuelle «Historien om et godt menneske» som NRKs bokanmelder er verdt å lese.

Fredag kveld avsluttes årets litterære togreise på Litteraturhuset i Oslo, med samtale med forfatter og forlagsredaktør Geir Gulliksen og kronprinsessen.

Kronprinsesse Mette-Marit ankommer Hønefoss bibliotek for å innlede samtale mellom Geir Gulliksen og

Kronprinsesse Mette-Marit ankommer Hønefoss bibliotek for å innlede samtale mellom Geir Gulliksen og Lars Saabye Christensen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix