Rød seier i blå Risør

Arbeiderpartiet gjør et utradisjonelt godt valg i Risør og sikrer seg trolig ordføreren i kommunen med hele 11 seter i kommunestyret. Dermed opphører det blå flertallet i den historisk blå kommunen.

Per Kristian Lunden

Aps Per Kristian Lunden blir trolig ny ordfører i Risør. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ap går opp med 10.9 prosentpoeng og får 37.3 prosent av stemmene i Risør som har vært dominert av de blå partiene, til tross for Rødt-ordfører de siste fire årene.

– Lettelse og glede

Knut Henning Thygesen

Knut Henning Thygesen har de siste fire årene vært landets eneste Rødt-ordfører. Han får neppe fortsette som ordfører, men Ap åpner for at Rødt skal få være med å styre videre. (Arkivfoto)

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Vi er veldig, veldig fornøyd med resultatet. Vi er også veldig ydmyke overfor alle som har gitt oss stemmer og de utfordringene vi nå får med å jobbe, sier Per Kristian Lunden (Ap), som trolig blir ny ordfører i kommunen.

Var dette i overkant av hva du hadde håpet på?

– Det var omtrent dette vi håpet på og har følt at valgkampen har gått veldig bra. Vi har sett styrken i lista vår og har vært i medvind i ukene frem mot valget. Men det er selvfølgelig en lettelse og glede når vi slår til på denne måten, sier Lunden til NRK.no.

Mandater til kommunestyret i Risør (oppsving/nedgang i parentes): Ap: 11 (+3), R: 4 (0), Sp: 1 (0), KrF: 2 (-1), V: 4 (0), H: 5 (-1), Frp: 2 (-2), Andre: 0 (0).

Lite blått i kabalen

Nå skal det forhandles om hvem som skal styre Aust-Agder-kommunen i den kommende fireårsperioden.

– Vi skal forhandle i morgen, med Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Rødt – i den rekkefølgen. Da får vi se hva vi kommer frem til, sier Lunden.

– Det kan være noen som vil samarbeide med noen og ikke med andre, og noen som er ute etter spesielle posisjoner, mens andre har hjertesaker og andre har spesielle rammer. Dette får vi ta en runde på i morgen, sier Lunden.

– Vi får se hvordan sammensetningen blir, men at Risør har blitt rødere og at Arbeiderpartiet har sørget for dét – det er åpenbart, sier Lunden.

Seier i første forsøk

Men før styringskabalen legges, skal Lunden, som uten særlig lokalpolitisk erfaring var en overraskelse da Risør Ap presenterte sin ordførerkandidat i fjor sommer, rådføre seg.

– Jeg er helt ny i politikken og trenger litt tid til å tenke meg om og få råd fra litt mer erfarne politikere for å gjøre best mulig forhandlinger, sier Lunden.