Planlegger å stenge av deler av Mandal sentrum

Politiet frykter at vannet vil fylle gatene i Mandal sentrum og har høynet beredskapen før «Emil» slår til.

Video 2a5ef3f3-97bb-4a9d-9edc-64ee6320936b.jpg

Folk i Mandal forbereder seg på at stormen «Emil» skal treffe Sørlandet med full styrke. Politiet har stengt av Piren ved Sjøsanden og har slått av lysene i Furulunden for at folk ikke skal gå tur i det populære turområdet.

Det kan bli aktuelt å stenge av deler av Mandal sentrum som følge av uværet. Årsaken er at det er ventet at vannet vil stige så mye at det vil fylle gatene i bydelen Øvrebyen, og også andre deler av sentrum.

Bjart Gabrielsen

Politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal sier politiet har høynet beredskapen på grunn av «Emil».

Foto: Espen Bierud / NRK

Politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, sier politiet har høynet beredskapen for å være klare for uværet.

– Vi ser for oss at Øvrebyen vil kunne bli sperret av helt eller delvis, fordi vannet erfaringsmessig vil bli stående over gatenivå her. Det samme kan også skje i rundkjøringa midt i sentrum.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for Vest-Agder, og det er kysten av Vest-Agder det vil gå hardest utover.

Butikkeierne i Øvrebyen er gjort oppmerskomme på at det vil kunne flomme vann gjennom lokalene deres i løpet av kvelden og natta, og kommunen har klargjort utstyr for å gjøre skadene i sentrum så små som mulig.

– Vi har en høyere beredskap og vi samarbeider med kommunen om å stenge av, hvis vannet stiger. Prognosene er slik at vannet skal stige, og da har vi tatt de nødvendige forholdsregler. Vi har utstyr liggende så vi skal håndtere det, sier Gabrielsen.

Mandal sentrum

Tirsdag ettermiddag var det stille før stormen i Mandal, men vannstanden i Mandalselva har steget og politiet frykter at det utover kvelden vil bli så høy vannstand at deler av sentrum må stenges av.

Foto: Rådmund Steinsvåg / NRK

Ber folk holde seg inne

Allerede i formiddag ble Sjøsandsveien stengt fordi uværet sto inn over stien, ifølge politistasjonssjefen.

Lysene i turområdet Furulunden i Mandal sentrum er også slått av, så folk ikke skal få trær i hodet.

Ernst Andreas Solås

Ernst Andreas Solås gleder seg til at «Emil» slår til for fullt. – Jeg håper det blir oversvømmelse i hele Mandal. At det blir fullt av vann.

Foto: Espen Bierud / NRK

– I samråd med Mandal kommune har vi valgt å skru av lysene i Furulunden og på Sjøsanden så det ikke skal friste for ekstremturgåere å ta seg en tur ut der.

– Furulunden er stedet der alle mandalitter går tur. Vi har hatt tilfeller der det har blåst ned betydelig mengder trær i Furulunden før, og da var det mindre vind enn det som er meldt nå. Jeg tror vi vil få trefall i skogen nå og vi må hindre at noen blir skadet, sier Gabrielsen.

– Er det erfaringer fra Vestlandet og «Dagmar» som gjør at dere forbereder dere slik?

– Kanskje, men vi har erfaring fra tilsvarende uvær for noen år tilbake, så vi vet hvordan det kan bli og vi velger å være i forkant.