Påsketrafikken: En overraskende rolig utfartsdag

– Kom deg av gårde så tidlig som mulig, var beskjeden fra Vegtrafikksentralen til folk som skulle dra på påskeferie fredag. Det ble mindre trafikk enn forventet.

UP Rv. 9 Homstean

Klokken 18.30 fredag kveld var det lite trafikk på riksvei 9 ved Homstean i Vennesla i Vest-Agder. Riksvei 9 er hovedveien mellom Kristiansand og Setesdalen.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Fredag før påske pleier å være en av de travleste dagene på norske veier. Folk som skulle ut å kjøre, ble oppfordret til å ta hensyn til det.

– Man må regne med en del trafikk. Det er bare å legge seg i køen, spenne seg fast og ta det med ro, sa trafikkoperatør Nils Aae i Vegtrafikksentralen øst til NRK tidligere i dag.

Fredag kveld er det for øvrig få problemer på veiene.

I perioder var det tett trafikk på deler av E16 i Hordaland, men ellers har det gått overraskende fint på veiene i vest i dag.

– Det har vært mindre kø enn det vi forventer på en stor utfartsdag, sier trafikkoperatør Tina Fjelldavli ved Trafikksentralen vest.

Påsketrafikken Agder

Utrykningspolitiet i Agder er klare for påsketrafikken i Setesdalen.

Foto: Politiet

Rolig i sør

Rolig har det også vært andre steder i landet.

På veiene ut av Oslo begynte det å tette seg litt til klokken 14, men tre timer senere var situasjonen en helt annen.

– Trafikken har avtatt. Det er som en vanlig fredag, sier trafikkoperatør Mari Aarrestad i Vegtrafikksentralen øst rundt klokken 17.

Fredag ettermiddag og kveld var det også overraskende rolig på veiene lengst sør i landet.

– Det har vært det vanlige ettermiddagsrushet i områdene rundt Kristiansand og Drammen, men ellers er det veldig rolig. På veiene opp mot fjellet, er det knapt en bil å se, sier trafikkoperatør Tonje Halvorsen ved Vegtrafikksentralen sør.

Hold avstand og kjør forsiktig

Trygg Trafikk oppfordrer uansett folk som skal ut å kjøre til å holde avstand og ikke prøve på vanskelige forbikjøringer.

Kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk Ann-Helen Hansen, sier også at det er viktig å pakke trygt og unngå løse gjenstander i bilen. Det kan være livsfarlig hvis det skjer en ulykke.

– Det er fort gjort å bli uoppmerksom hvis det blir mas i bilen, sier hun.

Fart, køkultur og rus står i fokus når UP holder kontroller i påska.

– Politiet vil være ute med store ressurser, spesielt i påskens start og slutt, sier Runar Karlsen i Utrykningspolitiet.

Fv 51 Valdresflye kl 12.40

Det meldes om fine forhold over Valdresflya (avbildet) og Sognefjellet. Begge de to fjellovergangene har stengt på nattetid, fra klokken 20 til 08 i morgen tidlig.

Foto: Trafikkamera / Statens vegvesen

Stort sett pent vær

Det er bart på veiene i store deler av landet. Det er også bra for trafikken.

– I sør vil det være tørre veier. Litt smeltevann kan renne ut og fryse til kvelden. Det er vel det eneste som kan lage trøbbel, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Laster Twitter-innhold

Ifølge ham vil det ikke komme mer snø i Sør-Norge, selv ikke på fjellet.

Veiene over Sognefjellet og Valdresflye er fredag åpne etter å ha vært vinterstengt. De to fjellovergangene er likevel nattestengt fra kl. 20.00 til 08.00 utover våren.