Ønsker evaluering av vestpåbudet

Etter den første sommeren med vestpåbud i skjærgården, vil næringsminister Monica Mæland gå gjennom regleverket.

Barn med redningsvest
Foto: Berit Keilen / Scanpix

– Det er naturlig at vi etter årets sesong er over, foretar en evaluering av påbudet og av unntakene i forskrift. Vil vil gå i gang med dette ved årsskifte, sier Monica Mæland (H), næringsminister i Nærings- og fiskeridepartementet.

Mange reaksjoner i kjølvannet

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) vil foreta en gjennomgang av vestpåbudet ved årsskiftet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Påbudet om flytevest gjelder alle fritidsbåter under åtte meter. Mange reagerte på at påbudet ikke gjaldt større og hurtiggående båter, noe som genererte sterke reaksjoner blant båtfolket.

– Nå er det slik at vi alle mener det er fornuftig å bruke vest om bord i båt. Spørsmålet har vært om det skal være påbud og i hvilken form og på hvilket tidspunkt det være påbudt, sier ministeren.

Vestpåbud bør gjeld for alle

I forhold til drukningsulykker treffer påbudet godt. Tall fra sjøfartsdirektoratet i juli viser at ni drukningsulykker fra fritidsbåt, samtlige av de båtene var under åtte meter, og i syv tilfeller er det bekreftet at personene ikke hadde på seg vest. De to siste er ikke redegjort for.

– Jeg syns påbudet treffer ganske godt slik det ligger i dag, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Han er likevel enig i at det er viktig å få en gjennomgang av regelverket.

– Vi vet at kritikerne blant annet har påpekt at påbudet også bør gjeld for båter over åtte meter, og det bør regjeringen lytte til, sier Pedersen, og understreker at svakheten med dagens regelverk at det ikke gjelder for alle båter.

Redningsselskapet det bør foretas andre unntak.

– Vi er veldig klare på at det må skilles mellom det å oppholde seg inne i en båt og det å være ute. Man er utsatt for ulykker, spesielt drukningsulykker, når man oppholder seg utendørs. Vi kan gjerne se på forslag som kommer i forbindelse med en revidering, sier Pedersen.