NRK Meny
Normal

Ny vending i Kongo

– Jeg utelukker ikke at Tjostolv Moland og Joshua French kan være hjemme til jul, selv om det skal holde hardt, sier Kongo-kjenner Rune Edvardsen.

Rune Edvardsen

Rune Edvardsen utelukker ikke at de to drapsdømte i Kongo kan være hjemme til jul.

Foto: NRK

– De sentrale myndighetene i Kinshasa i Kongo er nå på vei inn i drapssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French som pågår i Kisangani.

Det sier kongokjenner og predikant Rune Edvardsen til NRK.

– Nå er det mye som skjer i kulissene og mange aktører arbeider med saken. Vi har sendt en rapport til presidenten og det kan vi nå se resultatet av, sier Edvardsen.

Han sier kongolesiske myndigheter vil ha avsluttet rettssaken i Kisangani så fort som mulig, og få nordmennene til hovedstaden Kinshasa.

– Etter at dommen er avsagt vil det bli en mulighet til å løse saken diplomatisk om hvordan de to skal komme seg hjem til Norge. Jeg utelukker ikke at de to nordmennenen er hjemme til jul og det hadde jo vært en fantastisk julegave til familiene, men det skal holde hardt, sier Edvardsen.

Håp om snarlig løsning

– Jeg vet at det etter vårt besøk i Kongo ble gitt en rapport til presidenten fra en av hans rådgivere. Jeg tror tida nå er inne til at myndighetene virkelig ser på saken. Det kan komme en dødsdom nå til uka, men i etterkant av dommen er det tegn på at ting kan bli litt annerledes.

Edvardsen har jobbet i kulissene helt siden arrestasjonen av de to nordmennene i mai. Han har nylig vært i kontakt med myndighetene, og mener man nå er i gang med å inngå avtaler.

Video nsps_upload_2009_11_27_15_29_34_32.jpg

Ting på gang

– Jeg fikk ganske direkte beskjed om at det etter denne rettssaken vil bli tatt kontakt med diverse parter for å finne løsninger, sier Edvardsen til NRK.

Allerede da de to fikk dødsdommen første gang, mente Edvardsen at det ville komme i stand en avtale når rettsprosessen er over.

Edvardsen mener at når sentrale myndigheter og presidenten i Kongo begynner å involvere seg mer i saken, vil mye begynne å skje.

At den ene dommeren i militærtribunalet som skal dømme de to i dag går ut med skarp kritikk av etterforskninga av saken, er starten på dette, mener Edvardsen.

Kritisk til etterforskninga

I dagens Dagbladet kritiserer oberstløytnant Fredrik Embu Anieng prosessen mot Moland og French og mener det er begått feil både under pågripelsen, under avhørene, og under bevisframlegginga.

LES OGSÅ: To dommere dropper siste dag

LES OGSÅ: - Lei av å bli dømt til døden

Anieng er en av fem dommere som nå går gjennom ankesaken mot de dødsdømte nordmennene. Han mener det er behov for kompetanseheving hos etterforskere og politi når utlendinger er involvert i straffesaker.

Tolken ikke tatt i ed

André Kibambe, Tjostolv Moland og Joshua French

Forsvarer André Kibambe, Tjostolv Moland og Joshua French har hatt mange lange dager i retten.

Foto: VATN, VEGAR K. / Scanpix

– Moland og French snakker engelsk, etterforskningslederen snakker ikke engelsk. Alle rapportene ble utført uten tolk under ed. Hvordan kan man avhøre French og Moland uten en tolk under ed? Hvordan kan man gjøre det skikkelig? Det er vanskelig, sier dommeren til avisa.

Han mener også at Tjostolv Moland og Joshua French er blitt utsatt for tortur, fordi de er holdt i varetekt i alt for lang tid uten lovlig vedtak.

LES: Edvardsen kritisk til tilståelsesbrev

– Noen hoder må rulle

Edvardsen mener dommerens utspill er en posisjonering for at han skal ligge bedre an etter ankesaken.

Rune Edvardsen

Misjonær og Kongo-kjenner Rune Edvardsen har vært i Kongo flere ganger i Kongo siden mai. Nå begynner ting å skje, mener han.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Min vurdering er at det nå blir en slags posisjonering for enkelte. Dersom det blir en inngripen i saken er det mange som vil ha et ønske om å ta seg best mulig ut i prosessen som har vært. Jeg tolker at dommeren her ønsker å posisjonere seg, sier Edvardsen.

– Du sier at det kan måtte rulle noen hoder?

– Det tror jeg er ganske naturlig. Noen av de som har vært med i denne prosessen vil få trykk på seg. Det blir spennende å se hvem det blir. Dette tribunalet har stått veldig sterkt sammen, og om det nå begynner å sprike, så blir det spennende å se. Men jeg tror helt klart at det skjer ting i kulissene her og at norske myndigheter også har vært inne og presset, sier Edvardsen.

Dom i ankesaken er utsatt til neste uke. Avgjørelsen var ventet lørdag, men forsvarer Andre Kibambe sier til VG Nett at domsavsigelsen trolig finner sted tidligst tirsdag.

LES: Neppe dom før i desember