Ikke overrasket over dødsdommen

Rune Edvardsen tror UD nå setter trykket inn for å yte dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French hjelp.

Video nsps_upload_2009_9_8_12_18_11_998.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Predikant Rune Edvardsen har fulgt domavsigelsen direkte fra Kongo. Hans er ikke overrasket over at Tjostolv Moland og Joshua French ble idømt dødsstraff.

- Jeg er ikke overrasket. Jeg hadde nesten det i mente, men håpte det ikke ville skje. Når du ser hvilken saksgang det er her - at alt aktor har framlagt i ukevis går rett gjennom - så får du litt vond smak i munnen, sier Edvardsen til NRK.

LES: DØMT TIL DØDSSTRAFF

Tror UD øker presset

Rune Edvardsen fra Sarons Dal i Kvinesdal har jobbet mye i Kongo og kjenner forholdene i landet godt. Han tror ikke dødstraffen blir fullbyrdet.

– Jeg tror det skal mye til før noen henretter dem. Jeg tviler på at de tør det. Det kans skje ulykker, men jeg tror det går veien via anke nå og at de til slutt ender opp i Høyesterett, sier Edvardsen.

Moland og French ble kjent skyldig på alle punkt i tiltalen og dømt til fem ganger dødsstraff. Dommen inkluderer spionasje i fremmed land til fordel for Norge. Edvardsen har derfor tillit til at norske myndigheter nå vil øke presset mot Kongo,

- Nå kan norske myndigheter forholde seg til en dom. Før kunne de ikke gjøre så mye. Nå kan det jobbes mer på de diplomatiske forbindelser og med høyere trykk for å finne løsninger, sier Edvardsen.

Anken er klar

Nordmennenes advokat har varslet at dommen vil bli anket øyeblikkelig. Dommer og president for militærretten i Kisangani, Claude Disimo Yatikeke, har tidligere anslått at ankesaken vil komme opp allerede om én - to uker, fordi den vil bli basert på arbeidet som allerede er gjort.

Moland og French kan ta saken videre til Høyesterett i Kongos hovedstad, Kinshasa, hvor saken trolig vil komme opp i oktober, ifølge dommer Yatikeke.

LES: - ANKESAKEN KAN KOMME RASKT