– Det er forferdelig sterkt og forferdelig vondt

Forfatter og mangeårig journalist Johan Christian Sandvand har skrevet bok om Dina-stiftelsens arbeid i Kongo. Boka ble nylig lansert under sommerstevnet i Sarons Dal.

Sommerstevnet i Sarons Dal

Johan Christian Sandvand (t.v.), Svein Andersen og Rune Edvardsen under boklanseringen.

Foto: Pressefoto: Nathalie Edvardsen

I boken ser forfatteren nærmere på årsakene til dagens tilstand i landet og Dina-stiftelsens bidrag til et bedre liv for voldtatte kvinner og barn.

Boken har vært en idé som har utviklet seg over lengre tid og er et samarbeidsprosjekt mellom Sandvand, Dina-stiftelsen og Hermon Forlag, heter det i en pressemelding om bokprosjektet.

Johan Christian Sandvand

Johan Christian Sandvand fortalte om boka til deltakerne på sommerstevnet i Sarons Dal nylig.

Foto: Pressefoto: Nathalie Edvardsen

– Jeg har kjent Aril og Rune Edvardsen i mange år. Jeg har alltid beundret Aril Edvardsen for det arbeidet han gjorde. Jeg syntes han var et menneske som forstod mer enn en del andre kristne ledere. Det synes jeg Rune også gjør. Han følger ikke i sin fars fotspor, med leder på sin egen måte, som er veldig bra, sier Sandvand etter boklanseringen.

Sandvand dro i 2013 til Kongo for å se Dina-stiftelsens arbeid på nært hold og han møtte mange av kvinnene og barna som var blitt voldtatt.

– Slik begynte ideen å utkrystallisere seg med også å få noen lokale analyser om hvorfor dette landet er blitt som det er, helt tilbake til den belgiske kolonitiden. Så det er også en del av konseptet bak boken, sier Sandvand i pressemeldingen.

Han fikk et stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og kunne starte arbeidet med boken.

– Da jeg fikk stipendet bestemte jeg meg for å sette i gang. Og jeg vil si at jeg fikk skrevet en bok om noe som er veldig komplisert, sier han.

Flere turer til Kongo

Sandvand hadde tre turer til Øst-Kongo der han fikk møte kvinner og barn i landsbyene, opprørsledere, militære, psykologer og leger, og misjonær Ingeborg Eikeland, som har fulgt utviklingen i landet på nært hold i flere tiår.

De var alle med på å belyse årsakene til den rystende hverdagen i landet.

– Hva har arbeidet med denne boken gjort med deg?

– Det har gjort veldig mye. Det er forferdelig sterkt og forferdelig vondt. Det handler om kvinner og barn som lever i vold og utrygghet. Jeg blir takknemlig for at vi lever et sted hvor vi ikke opplever disse tingene. Også gir det meg en veldig ydmyk følelse, avslutter han.

Overskuddet av inntektene fra boka går til Dina-stiftelsens arbeid i Kongo.