Hopp til innhold

Massevoldtekt av barn nær Dina-senter

De siste to ukene skal over 30 barn ha blitt voldtatt og mishandlet ikke langt fra et av Dina-stiftelsens sentre i Kongo. Men kapasiteten er sprengt og Rune Edvardsen fortviler.

Rune Edvarsen Kongo

Rune Edvardsen fortviler over mangelen på hjelpetiltak for over 30 barn som er blitt misbrukt i en landsby ikke langt fra Dina-senteret i Bukavu.

Foto: Privat

«Et stort rop om hjelp» skriver Rune Edvardsen på Dina-stiftelsens Facebook-side. Kvindølen ønsker å rekke ut en hånd til de misbrukte barna og foreldrene som er blitt rammet av tragedien.

Men på grunn av problemene stiftelsen har hatt ved Dina-senteret i Goma og underkapasitet ved senteret i Bukavu, har ikke stiftelsen mulighet til å tilby barna skikkelig hjelp.

– Det er en fortvilende situasjon. Det er ikke all verdens vi får gjort. Vi har noen medarbeidere som besøker barna der de bor. Målet er i det minste å hjelpe de mest traumatiserte, sier Edvardsen, som er styreleder i Dina-stiftelsen.

Les også:

Misbrukt av kriminell bande

For få dager siden ble det avdekket at en bande skal ha misbrukt så mye som 32 barn i en landsby omkring 90 kilometer fra Dina-senteret i Bukavu i Kongo. Barna skal ha blitt dopet ned før overgrepene skjedde.

Da forbrytelsene ble avdekket, ble politiet koblet inn. Etterforskningen ledet politiet til tre menn som ble pågrepet og siktet i saken.

Disse barna burde absolutt vært brakt til sykehus for undersøkelser og behandling, men det er svært utfordrende å få til.

Rune Edvardsen, styreleder i Dina-stiftelsen

– Det er snakk om svært små barn som er blitt lokket inn i et hus hvor banden holder til. Der er de utsatt for de mest utenkelig handlinger. I tillegg til seksualisert vold er barn blitt lemlestet på det groveste, forteller Edvardsen.

Får ikke nødvendig hjelp

Ifølge Edvardsen trenger flere av barna legehjelp og behandling på sykehus, men de har ikke fått den hjelpen de behøver.

– Disse barna burde absolutt vært brakt til sykehus for undersøkelser og behandling, men det er svært utfordrende å få til, sier han.

Ifølge Edvardsen skal ikke voldtektene ha skjedd som ledd i en konfliktsituasjon.

– Det er ikke slik at voldtekt er benyttet som et våpen i krigføring. Her er det snakk om en kriminell bande som har utført overgrepene, sier Edvardsen.

Les også:

Medarbeidere aldri opplevd verre

Han forteller at medarbeideren ved Dina-stiftelsen i området sier de står overfor en av de verste situasjonene noensinne.

– Jeg har vært borti verre tilfeller ved Dina-senteret i Goma. Men dem jeg snakket med ved senteret i Bukavu, sa at dette var noe av det største og verste de har sett noen gang. Det er snakk om veldig små barn, sier Edvardsen.

– Hva er sannsynligheten for at gjerningsmennene blir straffet?

– Generelt så er alt avhengig av hvilket nettverk forbryterne har. Hvis de har forbindelser med maktpersoner, så er det svært vanskelig å få dem dømt. Men det finnes også eksempler på at folk blir sittende en stund i fengsel. Utfordringen er at mange slipper ut etter kort tid hvis de har familie som samler inn kausjonspenger, sier Edvardsen.

Kunne blitt brakt til Goma

Dina-stiftelsen har den siste tiden hatt store problemer ved senteret i Goma. Årsaken er at personer forsøkte å overta driften. Saken er nå løst, men problemene har satt arbeidet langt tilbake.

– Hadde ting vært under kontroll i Goma, så kunne vi tatt med barna dit. Men slik situasjonen er nå, så er ikke det mulig. Vi forsøket nå å bygge opp igjen arbeidet der, sier Edvardsen.

Les også:

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %