– Ansatte skal bli oppdatert på situasjonen

Samtlige ansatte ved National Oilwell Varco i Norge er innkalt til allmøter onsdag morgen for å få siste nytt om den alvorlige situasjon i konsernet.

Dag Nordbø NOV

NOV har innkalt alle ansatte til allmøte, forteller kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø.

Foto: Svein Sundsdal

Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø overfor NRK.no.

– Det er innkalt til allmøter på ulike steder i landet hvor NOV har kontorer. Hensikten er at ansatte skal bli oppdatert på situasjonen i konsernet, sier Nordbø i NRK.

Les også: Over 500 mistar jobben

– Vil konkretisere oppsigelser

Etter det Fædrelandsvennen erfarer vil varslede bemanningskutt hos NOV bli konkretisert på allmøtene onsdag. Overfor NRK vil ikke Nordbø si noe om hva som kommer fram på møtene.

Det er varslet en rekke oppsigelser i oljebransjen i månedene som kommer på grunn av ordretørke. Statoil varslet tirsdag at de kutter mellom 1.100 og 1.500 fast ansatte innen utgangen av 2016.

NRK var tirsdag morgen i kontakt med tillitsvalgt i fagforeningsorganisasjonen Tekna ved NOV, Tryggve Mikkelsen. Han sier det jobbes kontinuerlig med den alvorlige situasjonen som har oppstått i konsernet.

– Prosessen pågår for fullt, men jeg ønsker ikke å gi noe anslag på hvor mange oppsigelser det kan bli, sier Mikkelsen.

Flere sier opp

Mangelen på nye oppdrag i oljebransjen er svært alvorlig for flere offshorebedrifter på Sørlandet. I starten av mars valgte oljeserviceselskapet MHWirth å si opp 300 ansatte i Kristiansand.

Også boreutstyrsleverandøren National Oilwell Varco (NOV) i Kristiansand har fulgt ordresituasjonen i oljebransjen på nært hold i lengre tid. Situasjonen har lenge blitt karakterisert som svært alvorlig.

Håpet er at de magre tidene vil vare kortest mulig, men ingen vet hvor lenge ordretørken vil vedvare.

Ordrereserven til NOV tømmes, men samtidig fylles ikke reservene opp igjen med nye ordrer og bestillinger. På lang sikt vil det være problematisk for selskapet.

– Vi er i samme båt som alle andre. Det bestilles ikke mye nytt utstyr for tiden. Derfor skjer vår leveranse på bakgrunn av et historisk høyt salg i fjor og årene før, sa Dag Nordbø til NRK i mars.

Trond Madsen

Rådgiver Trond Madsen i NHO Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nedtur i mange år

Rådgiver Trond Madsen i NHO Agder sa for få dager siden til NRK at han tror nedturen i oljeindustrien kan vare flere år.

– Det handler om internasjonale utviklingstrekk, så vi skal være forsiktige med å spå om det, men vi regner med at dette ikke snur før i 2017-2018. De best kvalifiserte analysene peker i den retning, sa Madsen.

Ifølge Nordbø vil det bli sendt ut en pressemelding i etterkant av allmøtene onsdag morgen. Men han ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger før allmøtene er avholdt.