NRK Meny
Normal

– Målet er OL

Erle Andrea Marki Hansen er Norges beste kvinnelige sjakkspiller under 26 år.

Erle Andrea Marki Hansen

14 år gamle Erle Andrea Marki Hansen er allerede på landslaget i sjakk og satser mot OL 2014.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

14 år gamle Erle Andrea Marki Hansen har spilt sjakk siden hun var 8 år. Da hun var 8,5 vant hun for første gang over sin sjakkinteresserte far, og siden har hun slått mange godt voksne menn.

– Når jeg har tid bruker jeg to-tre timer på å trene hver dag. Når jeg ikke har tid, bruker jeg litt tid uansett. Jeg spiller på Internett og tenker mye på sjakk hver dag, sier Marki Hansen.

Hun er et stort sjakktalent, og vant i februar NM i klassen 17-26 år. I nordisk sjakkmesterskap tok hun sølv, med like mange poeng som gullvinneren.

– Jeg er godt fornøyd med Nordisk mesterskap. Jeg hadde ikke forventet at det skulle gå så langt. Men når det gjorde det, var det litt kjipt at jeg bare fikk 2. plass siden jeg hadde like mange poeng som vinneren.

Spiller mest mot menn

Hver onsdag spiller 14-åringen fra Marnardal mot voksne menn i Kristiansand sjakklubb. Jevnaldrende motspillere er det dårlig med.

– Jeg har ingen jenter på egen alder å spille mot her på Sørlandet. Jeg spiller mot menn fra 40 til 70 år på sjakklubben. For å møte andre motspillere på eget nivå spiller jeg på internasjonale nettsteder, sier Marki Hansen.

– Hva sier klassekameratene dine om at du er så opptatt av sjakk?

– De synes nok at det er litt rart, men det gjør meg ikke noe.

– I Armenia er sjakk blitt obligatorisk skolefag. Hvordan ville du likt det?

– Jeg synes det hadde vært veldig greit, men klassekameratene mine liker vel ikke så godt å spille sjakk.

Tror på en sjakk-karriere

14-åringen fikk nylig Marnardal kommunes kulturstipend på 10 000 kroner, og fikk i tillegg 20 000 kroner av LOS Fondet til å utvikle seg videre som sjakkspiller. Pengene skal brukes til å delta på turneringer.

– Ambisjonen min er foreløpig å bli tatt ut som førstebord på det norske kvinnelige OL-laget i 2014. Det burde være realistisk, sier Marki Hansen.