Narkosiktet arendalitt (33) tilbake i Norge

Den narkosiktede sørlendingen (33), som med fare for livet smuglet 91.000 valiumpiller forbi IS-styrker i Nord-Irak, er løslatt mot kausjon.

En mann fra Aust-Agder sitter varetektsfengslet i Tyrkia etter å ha blitt tatt for smugling av 17 kilo piller fra Irak.

Ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet ble saken utsatt og 33-åringen løslatt mot å betale 10.000 tyrkiske lirer i kausjon som tilsvarer nær 33.000 norske kroner.

Pose med stoff

Stoffet var pakket i 22 poser. Pilleposene var omsluttet av dyreavføring og pakket inn i karbonfiber-materiale.

Foto: Tyrkisk tollvesen

NRK har snakket med arendalitten som ikke ønsker å kommentere saken.

Rettssaken mot sørlendingen ble avholdt i begynnelsen av januar i år i havnebyen Izmir i Tyrkia. I retten skal 33-åringen ha forklart at det var trusler mot han og familien som førte til den uvanlige smuglerturen fra Arendal til Bagdad i Irak. Smuglerruten er på omkring 6000 kilometer én vei.

Truslene skal ha blitt framstått av en gjengleder som oppsøkte arendalsmannen. 33-åringen forklarte i retten at han hadde en gjeld på omkring 35-40.000 norsk kroner før smuglerturen ble gjennomført.

– De sa de skulle skade sønnen og kona mi dersom jeg ikke gjennomførte turen. Slik blir mannen sitert i den tyrkiske avisen.

Sperret av havneområdet

Det var 10. oktober i fjor at arendalitten ble pågrepet og arrestert av tyrkiske tollmyndigheter i fiskerlandsbyen Cesme helt vest i Tyrkia. Ferjeområdet på den kjente charterdestinasjonen skal ha blitt sperret av med militære kjøretøy slik at smuglerne ikke kom seg unna.

Ifølge tyrkiske medier ble den koordinerte aksjonen gjennomført med involvering fra flere europeiske land.

Tollere sjekker beslag

Totalt er det beslaglagt 22 poser med narkotika. Disse var skjult på undersiden av bilen og i dashbordet.

Foto: Tyrkisk tollvesen

I kjøretøyet fant tollerne 22 pilleposer skjult i ulike hulrom. Stoffet var pakket inn i karbonfiberplast og dekket med dyreavføring, trolig for å avlede narkohunder.

Tollvesenet opplyser at to spesialtrente narkotikahunder likevel klarte å snuse seg fram til beslaget. Stoffet ble i hovedsak funnet på to steder i bilen. På undersiden langs girsystemet og i et skjult rom på høyre side av dashbordet i bilen.

Tollerne konkluderte først med at det dreide seg om 91.000 såkalte Captagon-piller som inneholder svak konsentrasjon av amfetamin. Videre analyse viste imidlertid at pillene inneholdt det beroligende virkestoffet diazepam, som finnes i blant annet valium, skriver db.no.

Kompanjong flyktet

Pillepose beslag tyrkia

Først trodde tollerne at det dreide seg om amfetaminholdige piller. Det viste seg at de innhold beroligende stoff.

Foto: Tyrkisk tollvesen

33-åringen fra Arendal skal ha gjennomført smuglerturen sammen med en 32-åring. Vedkommende unngikk å bli tatt da mennene skulle ta ferje fra Cesme i Tyrkia. Mannen skal ha kommet seg om bord på en ferje til Hellas, mens 33-åringen ble pågrepet på ferjeleiet.

Tidligere etterforskningsleder ved avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle, har tidligere opplyst til NRK.no at norsk politi er gjort kjent med saken. Norsk politi har imidlertid ikke fått noen anmodning fra tyrkisk politi om å bistå i etterforskningen av saken.

Mennene skal ha valgt en smuglerrute som gikk fra Norge og videre gjennom Europa til Bulgaria.

I tiltalen fra påtalemyndigheten i Izmir framkommer det detaljerte opplysninger om smuglernes bevegelser fra Bulgaria til Bagdad i Irak og fram til pågripelsen i Cesme.

Bilen skal ha kjørt inn i Tyrkia fra Bulgaria-grensen nordvest i landet den 3. oktober. 33-åringen ble registrert på vei ut av Tyrkia ved den sørøstlige byen Sirnak den 4. oktober, og på vei inn i Tyrkia igjen den 7. oktober.

10. oktober ble arendalitten pågrepet med pillene i bilen på ferjeleiet i Cesme.

Under rettssaken forklarte 33-åringen at han opprinnelig fikk beskjed om at smuglerturen hadde en destinasjon i Tyskland, og at oppdragsgiveren skulle sørge for at 33-åringens gjeld ble slettet dersom han gjennomførte turen.

Smuglerrute

33-åringen ble pågrepet i Cesme i Tyrkia.

Foto: NRK

Passerte IS-herjede områder

I retten fortalte arendalitten at han på vei inn Tyrkia kom i kontakt med en arabisktalende mann som skal ha gått under kallenavnet «Auidi». Ved hjelp av GPS skal mennene ha navigert seg fram til Bagdad i Irak.

Politiet analyserer stoffet

Ifølge påtalemyndigheten hadde beslaget på 91.000 narkotiske piller en markedsverdi på omkring 1,8 millioner tyrkiske lirer. Det tilsvarer med dagens kurs i overkant av 5,9 millioner norske kroner.

Foto: Tyrkisk tollvesen

Til Dagbladet har mannens makker tidligere beskrevet den livsfarlig smuglerturen. Mennene skal ha tatt seg inn i Irak etter å ha sjekket ut fra den tyrkiske grensebyen Sirnak.

I retten forklarte 33-åringen at de tok seg inn i Irak via byen Sylopi. Deretter gikk turen til Bagdad gjennom de IS-kontrollerte områdene i Nord-Irak. På et tidspunkt skal mennene ha oppholdt seg kun 15 kilometer fra byen Mosul, som er kontrollert av Islamsk stat.

Da mennene kom fram til Bagdad skal den medsammensvorne ha forlatt 33-åringen fra Arendal og hatt møter med folk i byen. 33-åringen forklarte i retten at han oppholdt seg på et hotell i tre dager. I denne perioden skal han ha blitt fratatt passet sitt. Deretter skal kjøreturen ha gått tilbake til Tyrkia.

Bildebevis fra Arendal

Under sin forklaring fortalte 33-åringen at han igjen skal ha blitt truet da de to ankom havnebyen Cesme. Arendalitten skal ha fått beskjed om at familien ville bli skadet dersom han ikke gjennomførte resten av turen som skulle gå med ferje til Hellas.

Under rettssaken i Tyrkia la mannens advokat fram bildebevis som var blitt tilsendt av 33-åringens mor. Fotografiene viste at 33-åringens hjem i Arendal hadde blitt rasert mens han satt fengslet i Tyrkia. Bildene ble lagt fram som bevis på at mannen var truet på livet av farlige mennesker.

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

Smuglerruten til og fra Bagdad skal ha passert de IS-kontrollerte områdene ved Mosul i Nord-Irak.

Foto: AFP PHOTO / HO / ALBARAKA NEWS / Afp

– Disse bildene viser at han var under strekt press, uttalte advokaten under straffesaken.

NRK har tidligere snakket med politiet i Arendal som har opplyst at mannens leilighet ble utsatt for tyveri etter at han ble fengslet i Tyrkia. Tyveriene har blitt etterforsket i Agder politidistrikt. Etter det NRK forstår skal det ha vært uvedkommende i leiligheten opptil flere ganger.

Tyvene skal blant annet ha forsynt seg av elektronisk utstyr.

5,9 millioner kroner

Bevismaterialet fra det tyrkiske tollvesenet ble framlagt under rettssaken.

Påtalemyndigheten hevdet beslaget på 91.000 narkotiske piller hadde en markedsverdi på omkring 1,8 millioner tyrkiske lirer. Det tilsvarer med dagens kurs i overkant av 5,9 millioner norske kroner.

Ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet er strafferammen for denne typen narkosmugling 20 års fengsel. Tidligere er det blitt opplyst at mannen risikerte omkring 7–8 års fengsel for smuglingen.

33-åringen hevdet i retten at han ikke kjente til hva slags stoff det var i bilen da han ble pågrepet i havnebyen Cesme.

Mannens tyrkiske forsvarer Tugrul Gundu krevde frifinnelse for sin norske klient.

Retten valgte å utsette saken og samtidig løslate 33-åringen mot kausjonen på 10.000 tyrkiske lirer. Arendalitten hadde da sittet varetektsfengslet i Izmir fra midten av oktober.