NRK Meny
Normal

– Sørlending tatt med 17 kilo narko i Tyrkia

En 33 år gammel mann fra Aust-Agder er pågrepet i byen Cesme i Tyrkia med piller for 5,4 millioner kroner. En kompanjong forlot Tyrkia før han ble tatt.

Laster kart, vennligst vent...

Mannen skal ha blitt pågrepet på grensa mellom Tyrkia og Hellas.

– Agder politidistrikt er orientert om at vedkommende er pågrepet i Tyrkia. Vi har opplysninger om at han er tatt med 17 kilo tabletter, sier Leif Vagle i Agderpolitiet.

Leif Vagle portrett

Tidligere etterforskningsleder ved avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Politiet er svært sparsommelige med opplysninger fordi det dreier seg om en pågående etterforskning.

Det var Dagbladet som først omtalte saken lørdag kveld.

17 kilo metamfetamin

33-åringen har sittet varetektsfengslet siden midten av oktober.

Mannen ble stanset på grensa mellom Tyrkia og Hellas i en koordinert politiaksjon hvor flere land var involvert. I bilen til sørlendingen skal det ha blitt funnet 17 kilo metamfetamin i pilleform.

Bilen er registrert på en person bosatt på Sørlandet.

Etter det NRK.no erfarer er den pågrepne mannen fra Aust-Agder. En kompanjong, også han fra Aust-Agder, skal ha klart å stikke av under politiaksjonen i Cesme i Tyrkia.

Tatt før ferjereise

Politiet og tollvesenet gikk til aksjon da mennene skulle ta en ferje fra havnebyen videre til en destinasjon i Hellas. Like før tjenestemennene slo til mot bilen, skal mennene fra Aust-Agder ha blitt oppmerksomme på at tollere og politi nærmet seg kjøretøyet.

Dermed skal den ene av mennene ha valgt å stikke av. Han skal ha klart å komme seg om bord på en ferje. Etter det NRK.no kjenner til er det ingen som nå vet hvor mannen oppholder seg.

Begge mennene er kjenninger av politiet. Det er usikkert hvor i Norge narkotikapartiet skulle leveres, men etter det NRK erfarer skulle deler av det leveres på Sørlandet.

Skjult i dyreavføring

Leif Vagle, som inntil nylig var etterforskningsleder ved avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, sier han ikke har opplysninger om omstendighetene rundt pågripelsen. Vagle jobber nå som politistasjonssjef i Mandal.

Dagbladet opplyser imidlertid at dopet skal ha blitt skjult i dyreavføring, men narkohunder skal likevel ha klart å snuse fram beslaget. Beslaget skal ha en verdi på 1,8 millioner tyrkiske lira – omkring 5,4 millioner kroner.

Sørlendingen har fått forsvarer

– Vi er kjent med at en norsk borger er arrestert i Tyrkia. Utenrikstjenesten har vært i kontakt med vedkommendes pårørende og vi er informert om at han har fått oppnevnt en lokal offentlig forsvarer.

Det opplyser pressevakt i UD Eskil Grendahl Sivertsen til NRK.no lørdag kveld etter å ha vært i kontakt med den norske ambassaden i Ankara i Tyrkia.