NRK Meny
Normal

Mot slutten for 140 års industriproduksjon

Bedriften NLI Nyland har bestemt å legge ned virksomheten på Tromøy utenfor Arendal. 46 ansatte mister jobben når det settes punktum for 140 års industrivirksomhet på stedet.

Bedriften NLI Nyland, som før het Pusnes, har bestemt å legge ned virksomheten på Tromøy, utenfor Arendal. Det blir dermed punktum for nesten 150 års industrivirksomhet på stedet.

Bedriften som tidligere het Pusnes, har levert utstyr til og drevet vedlikehold for olje- og offshoreindustrien.

Ledelsen begrunner nedleggelsen med dårlig lønnsomhet og en forverret markedssituasjon.

NLI Nyland, Pusnes

På det meste har over 1000 personer arbeidet på «Pusnes» på Færvik. De siste industriarbeiderne forlater stedet når NLI Nyland nå setter kroken på døra.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– Det har vært vanskelig å få til ansvarlig lønnsomhet i bedriften. Siden desember har markedet falt og vi har havnet i en situasjon der vi ser at prognosene fremover er vanskelige for oss, sier administrerende direktør Gunnar Andersson.

Sjokkbeskjed

For de ansatte kom beskjeden om nedleggelse som et sjokk, selv om de var forberedt på dårlig nytt da ledelsen innkalte til allmøte.

– Vi trodde det ville bli en ny nedbemanning. Å få beskjeden om at de kutter alt, var et sjokk for de aller fleste her, sier hovedtillitsvalgt Arve Øie.

Han har ikke gitt opp at det fortsatt kan bli virksomhet på stedet.

– Vi har et håp om at noen som har muskler og vilje til å drive videre overtar. Vi har en unik kompetanse og maskinpark, sier Øie.

Andersson opplyser at de allerede har søkt etter potensielle kjøpere uten å lykkes.

– Vi har vedtatt en avviklingsplan. Skulle andre muligheter dukke opp vil vi vurdere dem, men ingenting tyder på det nå, sier han.

Industrihistorie

NLI Nyland, Pusnes

NLI Nyland er en utstyrsleverandør innen olje- og offshorebransjen.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Pusnes Mekaniske Verksted ble grunnlagt i 1875. Bedriften drev skipsbygging og produserte dekksutstyr. På det meste har over 1000 mennesker arbeidet på stedet.

Bedriften var på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet ledende innen dampdrevet dekksmaskineri og leverte blant annet utstyr til Roald Amundsens berømte skute «Fram», som deltok i ekspedisjonen til Sydpolen.

Pusnes var på 2000-tallet en del av Aker-konsernet og ble senere kjøp opp av konsernet MacGregor.

MacGregor Pusnes har i dag kontorlokaler med en ingeniørstab på 230 ansatte på Tromøya, men selskapet avviklet produksjonen rundt 2006.

Etter dette har NLI Nyland leid produksjonslokalene og flere av produksjonsarbeiderne fra Pusnes fikk jobb hos NLI Nyland.

Når NLI Nyland nå setter kroken på døra legger de siste produksjonsarbeiderne på stedet fra seg hanskene.