NRK Meny
Normal

Mener oljebransjen har seg selv å takke

Offshoregründer Bjarne Skeie mener de varslede oppsigelsene i oljebransjen bare er bra. Han mener at 30–40 prosent av dagens ansatte burde vært innleid.

Offshoregründer Bjarne Skeie mener de varslede oppsigelsene i oljebransjen bare er bra. Han mener at 30–40 prosent av dagens ansatte burde vært innleid.

Investor Bjarne Skeie begynte sin karriere med konstruksjon av heisekraner og er nå en av Norges rikeste.

I går ble det klart at MHWirth må kvitte seg med rundt 500 fast ansatte og 250 innleide personer. Halvparten av kuttene skal tas i Norge.

Bjarne Skeie mener nedgangen er som forventet og ikke overrasker noen som har vært lenge i bransjen.

– Vi får en reduksjon i bemanningen nå, det er bare godt, så får man sortert ut litt og rensket opp i organisasjonene. Da bli man mer effektiv og kan gjøre billigere jobber.

– Men hva med dem som mister jobben?

– Sånn er bransjen. Det er bare det at de som har vært med de siste 10–15 årene ikke har fått erfare det.

Sørlandets olje- og offshorekonferanse

Sørlandets olje- og offshorekonferanse ble holdt på Kilden i ettermiddag.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Skeie mener mange av dagens ansatte aldri burde vært ansatt, men vært innleid.

– Det er viktig at man har en god del innleide personer. Man burde ha 30–40 prosent innleide når man er på topp, så man slapp å gjøre så mye med de faste når det går ned, sier Skeie.

Ser lyst på framtida

Skeie har vært i bransjen siden 1971 og har sett mange opp- og nedturer. Det som nå gjør situasjonen så usikker er USAs skiferoljeproduksjon, mener han.

– Det eneste vi er sikre på, er at vi trenger olje. Verden kan ikke fortsette med veldig lave oljepriser, det er bare et spørsmål om tid, sier Skeie.

Under en oljekonferanse i Kristiansand i dag kalte NODE-sjef Anne Grete Ellingsen dagens situasjon for en fartshump i veien for offshorebransjen på Sørlandet. Skeie er enig i fartshump-bildet.

– Det har alltid vært sånn og vil alltid bli sånn. Etter humpene får vi alltid kjempefart igjen, så det går nok veldig bra, sier Skeie.

– Må drive billigere

NODE-sjefen mener også oppsigelsene er uunngåelige.

– I fjor hadde vi en all time high, nå må vi drive billigere, slik at vi får mer forutsigbarhet og bærekraft, sier Ellingsen.

Hun understreker at bedriftene på Sørlandet har mer fokus på det globale markedet enn Nordsjø-markedet, og at man derfor må skille det som skjer i Rogaland og Hordaland fra det som skjer på Sørlandet.

– Det som betyr mye for oss er optimismen i det framtidige energimarkedet. Det vil alltid være behov for olje og gass, men vi må tilpasse oss med mer kostnadseffektiv teknologi, sier Ellingsen.

NODE-sjef Anne Grete Ellingsen sier dagens situasjon er en fartshump i veien for offshorebransjen på Sørlandet. Fast ansatte begynner å bli sagt opp ved bedriftene i landsdelen, og Ellingsen tror det ikke er til å unngå.

NODE-sjef Anne Grete Ellingsen sier de satser på forskning og utvikling for å finne framtidas teknologi som skal få ned kostnadene.