Får egen prest i jula

Sjømannskirka sender en sjømannsprest til Kongo for å være sammen med de to dødsdømte nordmennene i jula.

Joshua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani.

Joshua French og Tjostolv Moland får besøk av en sjømannsprest hver dag i jula.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I går ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for andre gang i Kongo.

I forkant av dommen i ankesaken, ble det spekulert i om de to ville komme hjem til Norge før jul , men de mest positive snakker nå om hjemtur på nyåret .

For dommen i går betyr ny rettssak, en rettssak som ikke vil komme opp før neste år. Dermed må de to nordmennene feire jula i fengselet i Kisangani. Og derfor sender Sjømannskirka presten Terje Bjerkholt til Kongo før jul.

– Det blir spesielt

Terje Bjerkholt
Foto: Sjømannskirken

– Den faste Afrika-presten er syk. Men jeg har lang erfaring fra reiser i Afrika, og de henvendte seg og spurte om jeg kunne tenke meg å dra ned. Etter å ha snakket litt om det i familien, fant vi ut at det ville vi, sier Bjerkholt, som skal bli i Kongo til et stykke ut i romjula.

Bjerkholdt var Sjømannskirkas første reiseprest i Afrika og har lang erfaring fra kontinentet. Likevel er han spent på turen, som han regner med vil by på flere praktiske problemer som må løses underveis.

– Hvordan tror du det blir å feire jul med Moland og French?

– Men det blir selvsagt spesielt. Jeg vet ikke hva som vil skje, men jeg vil i alle fall være sammen med dem. Så vidt jeg forstår får jeg mulighet til å være sammen med dem noen timer hver dag. Jeg skal ha med meg noen gaver hjemmefra, og prøve å gjøre jula i alle fall litt annerledes enn alle de andre fengselsdagene, sier Bjerkholt.

Siste nytt fra NRK Sørlandet