Tror sønnen snart er hjemme

Mathilde Moland håpet at sønnen skulle bli frikjent for drap i Kongo, men hadde ikke store forhåpninger. I dag fulgte hun dødsdommen fra sin PC på Vegårshei.

Mathilde Moland

Mathilde Moland fulgte ankesaken mot sønnen hjemme fra Vegårshei.

Foto: Leif Dalen / NRK

Tjostolv Moland ble i ettermiddag dømt til døden for andre gang i Kongo for drap og spionasje.

Hjemme på Vegårshei satt moren Mathilde Moland og fulgte saken via sin PC.

Her ser hun at sønnen igjen blir dømt til døden.

– Nå er det full reprise av det som var sist. Jeg hadde trodd på endringer, men hadde ikke store forhåpninger, sier Mathilde Moland til NRK rett etter at dommen er et faktum.

Spent

Hun har vært spent i hele dag på hva som skjer i Kongo og hva som skjer med sønnen som hun besøkte for kort tid siden.

– Jeg er spent. Jeg har fulgt med på sendingen fra rettssalen siden den startet i dag tidlig. Jeg synes Tjostolv ser godt ut og det virker som om han og Joshua har en god tone seg imellom, sier Moland.

– Jeg føler ikke noe stort nå. Om det er en eller fem dødsdommer som blir avsagt, så spiller det liksom ingen stor rolle, sier Moland rett etter at dødsdommen er avsagt.

Hun har nå tro på at noen høyere opp i systemet i Kongo griper inn når ankesaken nå er avsluttet i Kisangani.

– De sier at en ny behandling i Høyesterett i hovedstaden Kinshasa kan komme fort, men hvor mye lit vi kan ha til den vet jeg ikke. Jeg tror nok det må komme andre på banen i denne saken, sier Moland.

Hun regner med at det uansett helt sikkert blir en ny runde i Høyesterett i Kinshasa for begge to.

– Satte dype spor

Tjostolv Moland fikk besøk av sin mor, Mathilde Moland, i fengselet i Kisangani

Tjostolv Moland sammen med mamma Mathilde Moland.

Foto: Troens Bevis / Scanpix

Moland var forrige måned i Kongo sammen med evangelist Rune Edvarden for å besøke sønnen og Joshua French i fengselet. Den turen satte dype spor. Moland synes det er annerledes å følge domsavisgelsen i dag enn forrige gang, etter turen til Kongo.

LES OGSÅ: - Rørende å møte ham

– Ja, jeg gjør det. Jeg er ikke like distansert. Jeg var inne i lokalet der rettsaken går nå og jeg kjenner meg jo igjen.

Siden 8. mai har mamma Moland levd i en unntakstilstand, med saken i bakhodet hele tida.

– Det er utrolig hva et menneske kan venne seg til. Men vi har et godt samhold i familien og gode venner som støtter, sier Moland.

– Opinionen har endret seg

Moland tror at sønnen vil komme hjem til Norge om ikke så alt for lenge. Om han ikke kommer hjem til jul, håper Moland at han i alle fall kommer hjem tidlig neste år.

Mathilde Moland

Mathilde Moland planlegger en ny tur til Kongo, om ikke sønnen snart kommer hjem.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Blir de sittende mye lenger har jeg en avtale med Rune om at jeg kan bli med på en tur til, men jeg håper at de kommer hjem ganske fort på nyåret, så jeg slipper det.

– Under turen til Kongo fikk jeg bekreftet mye av informasjoen jeg hadde fått før jeg dro ned; at det dreier seg veldig mye om penger, og at det er viktig at folk i forskjellige posisjoner får vist sin makt.

Moland sier også at hun føler at opinionen i Norge har endret seg den siste tida.

– Mange har endret oppfatning etter at det er kommet fram mer informasjon, og særlig etter dokumentaren som ble vist på TV2. Mange ser nå saken med nye øyne, sier Moland.