– Det føles som om det var for ett år siden

I dag ble de som mistet livet i 22. juli-tragedien hedret i Kristiansand.

Minnemarkering 22. juli.

Foran Domkirken i Kristiansand ble det i dag holdt minnemarkering for dem som mistet livet under terroren 22. juli for fire år siden.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Emma Martinovic var på Utøya da skytingen begynte 22. juli 2011. Hun ble truffet, men klarte heldigvis å komme seg unna. Nå, fire år senere, sliter hun fortsatt med opplevelsene på Utøya.

– Ting ligger fortsatt i hodet, jeg sliter fortsatt med traumer og har ikke fått stabilitet med søvn eller andre dagligdagse ting, forteller hun på minnemarkeringen.

De siste fire årene av livet hennes har vært en berg-og-dal-bane.

– Ting har enten stått helt stille, eller flydd av gårde. Det er veldig vanskelig å beskrive hvordan fire år har gått så fort, det føler som om det var for ett år siden, sier hun.

Emma Martinovic

– Det er viktig at vi har fokus på dem som mistet livet, sier Utøya overlevende Emma Martinovic.

Foto: Frans Kjetså / NRK

– Vi må stoppe ekstremisme

I dag driver hun fortsatt med politikk, og stiller til valg for kommunestyret i Vennesla.

– De som mistet livet, mistet det fordi de engasjerte seg i politikk, og jeg vil ikke at noen skal sette en stopper for det, forklarer Emma.

Hun ønsker at man slutter å fokusere på gjerningsmannen.

– Det er viktig å vise at vi ikke har interesse for ham, vi må ha fokus på dem som mistet livet. Vi må stå sammen om alt og bekjempe de som ønsker andre mennesker vondt. Vi må stoppe ekstremisme, sier hun.

For Emma var det i dag både tøft og godt å være til stede på minnemarkeringen.

– Det er hardt å kjenne på alle følelsene igjen. Men samtidig så er det godt å være sammen og minnes, og å se at du ikke står alene. Selv fire år senere, forteller hun.

– Vi skal hedre deres engasjement

Ordførerkandidat Mette Gundersen for Arbeiderpartiet i Kristiansand holdt tale under markeringen ved Domkirken.

– Det som ikke skulle skje, kunne skje, det skjedde. Våre dyrebare ungdommer. Sønner, døtre, venner og kollegaer. Brutalt drept og frarøvet livet, sa hun.

Gundersen nevnte spesielt de som mistet livet fra Vest-Agder.

– Her ved minnesmerke i Kristiansand skal vi hedre og minne våre fire unge fra Vest-Agder. Johannes Buø, Syvert Knudsen, Pamela Ardam og Torjus Blattmann.

– Vi skal hedre deres engasjement, deres verdier, og det de sto for og trodde på. Frihet, like muligheter og solidaritet, men også livsglede, positivitet og troen på fremtiden, sa Gundersen.