Hopp til innhold

Mente sjubarnsmor var livsfarlig: – Jeg er redd det går en morder løs

Øystein Hagel Pedersen ble funnet død på et hotellrom i Kristiansand i 2014. Ett år i forveien hadde ekskona forsøkt å advare politiet gjennom en e-post som aldri kom frem.

Epost fra eks-kona

Ekskona til avdøde Øystein Hagel Pedersen sendte denne e-posten til politiet ett år før han ble funnet død. Adressen var feil, og politiet ble ikke kjent med advarselen før hun var inne til avhør etter eksmannens død. Politiet satte igang en hemmelig etterforskning.

Foto: skjermdump

Mailen var fra Hagel Pedersens ekskone. Den var sendt ett år tidligere, men kom ikke frem, siden adressa hadde vært feil. Kvinnen kom med en bekymringsmelding om den tiltalte 43-åringen:

«Øystein har blitt dopet ned, og hun har ruinert sine menn for store summer...Øystein fortalte meg også at hun har tilstått drapet på sin egen far...hun har sagt mange ganger til Øystein at hun er så smart at dere aldri vil kunne ta henne på noen ting...Jeg er redd det går en morder går løs.»

Ekskona ble kalt inn til avhør etter at Hagel Pedersen ble funnet død. Da spurte hun politiet om ikke de hadde fått mailen hennes. Det hadde de ikke. Den ble da funnet, feilsendt.

Aktor har på rettens første dag gjort rede for hvordan tiltalte også skal ha tatt livet av sin egen far, Øyvind Terje Olsen i 2002, i tillegg til å ha drept ekssamboeren i 2014.

Drapssak sjubarnsmor

43-åringen er tiltalt for to drap og tre neddopinger av en ekskjæreste. Øystein Hagel Pedersen ble funnet på et hotellrom med hodet ned i puta, og med en dose sovemedisin som tilsvarer mellom 15 og 40 piller.

Foto: Politiet

Mener arv og omsorgsrett var motiv

Kristiansandskvinnen har aldri jobbet, men fått støtte til livsopphold fra NAV.

– Av større pengeutbetalinger skriver alt seg fra arv, sier aktor Leif Aleksandersen.

Faren ble funnet av en kamerat i boblebadet onsdag formiddag 27. mars 2002. Tiltalte skal ha blitt vist testamentet like før faren døde, og at han var god for rundt 14 millioner.

I september 2014, skriver tiltalte en Facebook-melding til en bekjent at faren hadde vist henne alle aksjene den kvelden han døde.

Den tiltalte sjubarnsmora i Tingretten

43-åringen skal ha drept sin far for å få ut en stor arv, mener aktor. Hun nekter å forklare seg i retten.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Hun har blitt vist et testamente der hun er tilgodesett med beløp utover pliktdelsarven, sier aktor Leif Aleksandersen.

Dattera var den siste som så han i live. Aktor mener motivet for å drepe ekssamboeren, var at hun mente han var grunnen til at hun ble nektet å ha omsorgen for deres felles barn.

Leif Aleksandersen og Olav Sylte

Statsadvokat Leif Aleksandersen (t.v.) er aktor i saken. Olav Sylte forsvarer kvinnen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Vannet rant fremdeles

Det var en kamerat som fant 52-åringen klokka 13.15 den formiddagen i hans bolig. Vannet rant fremdeles, og holdt rundt 37 grader, ifølge politiet. På badegolvet lå det ei våt dyne.

Politiet har rekonstruert med det originale badekaret og blandebatteri.

– Vi mener det varme vannet ble slått på rundt en halvtime før kameraten fant han død søndag formiddag, sier etterforskningleder Øystein Jørgensen.

Aktor mener det var en feil at mannen ikke ble obdusert den gangen. Grava hans ble åpnet i fjor, og det ble funnet spor av beroligende midler både i jordsmonnet rundt kista og i hårstrå som ble analysert.

– Det er uomtvistelig at det er påvist diazepam, sier Aleksandersen.

Oppgraving av grav Randesund kirke

Grava til Øyvind Terje Olsen ble åpnet i 2017.

Foto: Tom Richard Hanssen Olsen / NRK

Forsvarer Olav Sylte sier Olsen fikk utskrevet Sobril, og at han trolig selv hadde blandet dette med alkohol og dermed døde. Han mener at 52-åringen døde under en time før kameraten fant ham.

– Vi mener varmtvannet ble slått på rundt en halvtime før vitnet fant han i badekaret, sier Sylte.

Vil ikke forklare seg

43-åringen vil ikke forklare seg i retten. Tingrettsdommer Ben Fegran gjorde henne da oppmerksom på at dette kunne tale mot henne, og gjentok spørsmålet.

– Jeg ønsker ikke å forklare meg, sa kvinnen.

Rettspsykiaterne mener tiltalte har elementer av ustabil borderline personlighetsforstyrrelse, dyssosial personlighetsforstyrrelse og paranoid personlighetsforstyrrelse. Hun har ikke villet snakke med fagfolkene som skulle observere henne.

Kvinnen er i tillegg til drapstiltalen, også tiltalt for tre ganger å ha dopet ned en annen ekskjæreste. Mens denne lå på sykehus etter å ha hatt blackout, skal tiltalte ha skrevet SMS til en bekjent: – Dødslek.

Politiet har også undersøkt om 43-åringen sto bak farmoras dødsfall, men fant ikke tilstrekkelig grunnlag for dette.

NRK skrev først at mailen fra ekskona kom frem dagen før Øystein Hagel Pedersen ble funnet. Det riktige er at mailen kom til politiet etter at kvinnen ble avhørt.

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,9 kr
Dyrest kl. 10 1,34 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %