NRK Meny
Normal

– Sørlendinger henger litt etter

Vi blir stadig mer opptatt av hva vi spiser, og de siste par årene har flere sunne spisesteder åpnet på Sørlandet. Men markedet er vanskelig, og sørlendinger er treige på å ta opp de nye trendene, sier kafeeiere.

Detox salatbuffet2

Stadig flere sunne spisesteder åpner langs sørlandskysten. Men responsen er noe avventende.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Hos Tilstede Mat og Mer i Kristiansand hives det nedpå med shots. Men det er ikke tequila som får folk til å vrenge grimaser.

– Det kjennes som et sterkt krydder har satt seg fast i halsen, sier en som nettopp har svelget sin porsjon ingefærshot.

– Vi ønsker at det skal rive litt i systemet, sier daglig leder av restauranten, Jenni Mully. Shoten er første del av flere timers rensing, eller detoxing, av kroppen.

Mully arrangerer detoxdager omtrent en gang i måneden for at de som vil kan komme og rense kroppens system. Og det ser ut til at slike tiltak er populære. De siste par årene har flere sunnere alternativ innen restauranter, kafeer og juicebarer åpnet langs sørlandskysten.

Detox Jenni Mully

Daglig leder hos Tilstede Mat og Mer, Jenni Mully, sier det er vanskelig å starte med nye matkonsepter på Sørlandet.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Stadig mer opptatt av mat

– Det er en stadig større gruppe som er opptatt av å spise sunt. Dette fokuset har ført til et marked for sunne spisesteder, fordi vi legger mye betydning i hvilke effekter maten kan gi, sier Annechen Bugge, matforsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

SIFO-undersøkelsen hun gjennomførte for 2014 viser at folk i økende grad er opptatt av hva de spiser, sammenlignet med svarene de ga for åtte år siden. Men den økte bevisstheten rundt mat betyr ikke nødvendigvis at alle slenger seg på kostholdstrendene.

Tøft marked på Sørlandet

Jenni Mully startet Tilstede Mat og Mer i 2012, som Sørlandets første økologiske restaurant med fokus på rawfood og vegansk mat. Dette er mattrender som har vært i vinden de siste årene, men ifølge Mully tok det tid før sørlendingene kastet seg på trenden.

– Det gikk litt trått i begynnelsen, så jeg tror sørlendingene trengte litt tid på seg. Vi åpnet nettopp en lignende økokafe i Oslo, og der var det fullt fra første åpningsdag. Til sammenligning har vi brukt to år på å oppnå noe lignende her i Kristiansand.

Detox Grønn juice

Grønnsaksjuicen er en del av detoxkuren. Denne består blant annet av stangselleri, agurk og persille.

Foto: Elise Rønnevig / NRK

Hun fortsetter:
– Jeg synes sørlendinger generelt har en sunn innstilling til mat og helse, men de henger nok et stykke etter når det gjelder å følge mattrender.

Også på Prana Kafe, Arendals eneste rawfood-kafe, rapporterer de om et tøft marked.

– 75 prosent av Arendals befolkning kommer aldri til å komme innom fordi de er skeptiske og redde for maten vi serverer. Vi ser oss nødt til å stenge kafeen innen to år dersom vi ikke får flere besøkende, sier daglig leder Dragan Dreksa til NRK.

Kafeen ble av TripAdvisor kåret til fylkets beste spisested, mye på grunn av de mange utenlandske kafegjestene som har kjennskap til rawfood-trenden. Men de lokale ser foreløpig ikke ut til å ha fått øynene opp for kafeen enda.

– I Arendal er det tydeligvis kjøttkaker og poteter som gjelder fortsatt, sier Dreksa oppgitt.

Skeptisk til detoxing

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus, Eli-Anne Myrvold Blomkvist, er det ikke så viktig å følge med på mattrendene.

– Det viktigste er at man har et sunt forhold til mat og helse. Man kan gjøre positive endringer i kostholdet uten å henge seg på en diett eller ny mattrend, sier hun.

Blomkvist er skeptisk til tanken om å rense kroppen gjennom ulike former for mat og drikke.

Detox Salat

Rawfood er mat som i liten grad er bearbeidet.

Foto: Elise Rønnevig / NRK

– Det er ikke vitenskapelig begrunnet at kroppen trenger hjelp til å rense seg for avfallsstoffer gjennom detoxing. Kroppen klarer fint å avgifte seg selv. Jeg tror det handler like mye om placeboeffekt, og den er i motsetning til detoxing godt vitenskapelig dokumentert.

Rå mat

På Tilstede Mat og Mer avsluttes detoxdagen med en rawfood-buffet bestående av økologisk mat fritt for gluten, sukker og dyreprodukter. Foruten to er resten av detox-deltakerne her for første gang. Og kafeen ser stadig nye ansikt, hvilket lover godt for fremtiden.

– Sørlandet er nok generelt et vanskelig marked for å starte opp sunne spisesteder, sier yogalærer Dan Mørkestøl.

Han er nettopp ferdig med å holde en time detoxyoga, og sitter nå sammen med resten av deltakerne i kafeen. Mørkestøl tror på tanken om at kan man klare det i Kristiansand, så kan man klare det i hele verden.

– Men man må ha bein i nesa for å tørre å satse på noe slikt her. Du må nok hive i deg noen slike shots før gyver løs på den oppgaven.

Detox dessert

Dessertbordet består utelukkende av råvarer frie for sukker, hvete og dyreprodukter.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK