Mann i 20-årene fra Arendal innblandet i stor overgrepssak

Mannen i 20-årene fra Arendal er siktet i en sak som kan omfatte overgrep mot 100 jenter i hele landet. Mannen sitter varetektsfengslet.

Ingrid Thorsen

Politiadvokat Ingrid Thorsen sier det gjenstår mye og krevende etterforskning før de kan si noe sikkert om det er flere jenter på Sørlandet som er involvert.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Mannen ble pågrepet 20. august. Dette skjedde som en forgrening av en større overgrepssak i Hedmark.

Hovedpersonen fra Elverum har erkjent forholdet, og samarbeider med politiet. Politiet mener han har hatt kontakt med over 100 jenter på sosiale medier. Så langt gjelder siktelsen ti jenter.

Mannen skal ha fått jenter i alderen 10 til 14 år til å sende intime og seksualiserte bilder og videoer av seg selv. Jentene skal ha følt seg presset eller direkte truet.

Mann fra Aust-Agder

Sørlendingen har erkjent straffskyld for siktelsen mot seg.

Odd Henning Svalheim

Odd Henning Svalheim er koordinerende bistandsadvokat. Han sier det viktigste nå, er å ta godt vare på ofrene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiet opplyser at den første fengslingen på fire uker nå går ut, og at de vil be om ny fengsling fordi det gjenstår mye etterforskning.

– Mannen fra Aust-Agder er siktet for å ha skaffet seg seksuelle fremstillinger av barn på nett, ved å operere på sosiale medier, sier politiadvokat Ingrid Thorsen i Agder politidistrikt.

Det er for tidlig å si noe om omfanget for hans del. Politiet sier de har avdekket kommunikasjon mellom sørlendingen og mannen fra Elverum. Ytterligere en mann fra Hedmark er siktet i saken.

Vil samarbeide

Mannen får bistand av advokat Pål Eide, som opplyser at mannen er fra Arendal. Han har samtykket i fengsling.

Bistandsadvokat Pål Eide

Advokat Pål Eide bistår sørlendingen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Han har erkjent befatning med materiale som fremstiller barn seksuelt. Han er instillt på å samarbeide og vil forklare seg for politiet så langt han husker, sier Eide til NRK.no.

Advokaten opplyser at dette har skjedd i sommer. Mannen er fengslet med strenge restriksjoner av hensyn til etterforskningen.

Jente fra Sørlandet

Det er så langt klart at ett av ofrene er en jente under 14 år fra Sørlandet. Det jobbes med å finne ut om det kan være flere.

– Det er fortsatt tidlig i etterforskningen. Vi jobber med å analysere materialet som er beslaglagt. Vi må få oversikt over hvem og hvor mange mannen har hatt kontakt med. Det kan være flere jenter fra Sørlandet, sier Thorsen.

Hun sier det er vanskelig bare å identifisere jentene, siden mange ikke opererer med eget navn i sosiale medier som KIK, Snapchat og Instagram.

– Vi vet ikke hvem de er eller hvor i landet de bor. I tillegg må vi avklare om kommunikasjonen er straffbar. Det går på deres alder, sier Thorsen.

Politiet har til nå sikret seg 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger fra hele landet.