Overgrepssikta: – Fikk ikke psykologhjelp

En Elverumsmann som er sikta for overgrep mot en rekke mindreårige jenter ba om psykologhjelp i retten i 2012, men mener det ikke ble fulgt opp.

Overgrepssak i Elverum
Foto: Frode Meskau

NRK kunne i går fortelle at en mann fra Elverum er sikta i en stygg overgrepssak

Den siktede elverumsmannen mener han burde fått bedre psykologhjel da han ble domfelt i en sedelighetssak for tre år siden. Dette ønsket han selv. Politiet mener imidlertid at de nye overgrepene er hans eget ansvar.

Mannen skal ha tatt kontakt med minst 100 jenter i 10-14-årsalderen på nettet, der han utga seg for å være en jevnaldrende jente. Han lurte dem til å sende seg, i utgangspunktet, uskyldige bilder. Senere vil han ha bilder der jentene var mer avkledde. Politiet mener han deretter pressa jentene til å sende seg stadig mer seksualiserte bilder og filmer. Politiet har beslaglagt 170 000 bilder og 3000 filmer fra mannens dataustryr.

Dom: – Pedofil

Mannen er også tidligere dømt for tilsvarende forhold. I 2012 fikk han et halvt års ubetinga fengsel og fire års betinga dom, for å ha lurt og pressa intime bilder fra 30 barn og ungdommer.

De sakkyndige i retten diagnostiserte ham som pedofil, noe han var uenig i. Men elverumsmanne sa samtidig at han trengte psykologhjelp for å unngå at han skulle gjøre det igjen. Ifølge forsvarer Jostein Løken mener mannen han ikke har fått god nok hjelp til dette.

– Han er veldig lei seg. Han ba sist gang om behandling, men har blitt avvist med begrunnelse av at han ikke er syk nok, sier Løken, som presiserer at det er hans klients syn han legger fram.

Ble henvist til psykiatrisk senter

Løken forteller at mannens fastlege henviste ham til et distriktspsykiatrisk senter, men sier klienten ikke synes det var tilstrekkelig hjelp. At dette er et prosedyrepoeng når den nye rettssaken kommer er ganske sikkert, spørsmålet er om retten er enig.

Mannen, som har sittet varetektsfengslet siden august, er ifølge både politi og forsvarer samarbeidsvillig.

– Han har erkjent alt han har blitt konfrontert med fra politiet så langt, og vil gjøre sitt beste for at saken blir oppklart. Siktede tar det det også tungt at han har påført jentene ulempe, sier advokat Jostein Løken.

– Ansvarlig for egne handlinger

Henning Klauseie og Roger Næss

Politijurist Henning Klauseie, som sammen med politistasjonssjef Roger Næss informerte om saken i går, mener overgrepene er siktedes ansvar.

Foto: Frode Meskau

Strafferammen for siktelsene som politiet foreløpig bruker er på ti år. I tillegg kommer straffen for at han har forbrutt seg i tida for den betingede delen av dommen fra 2012.

Politiet mener siktede sjøl må ta det hele og fulle ansvaret for overgrepene, som han etter all sannsynlighet vil bli straffet hardt for.

– Det vil åpenbart bli et tema om han har de samme medisinske problemene som ga diagnosen pedofili, men enhver må være ansvarlig for sine egne handlinger. Å skylde på andre for at man begår kriminalitet er vel neppe noe domstolen pleier å legge vekt på i formildende retning, sier politijurist Henning Klauseie.

At jentene har blitt utsatt for grove krenkelser og belastninger er hevet over enhver tvil, mener deres bistandsadvokat

Foreløpig er mannen sikta for misbruk og overgrep mot 10 mindreårige jenter flere steder i landet. Antall fornærmede vil sannsynligvis øke sterkt. Siktelsen kan også bli utvida til voldtekt, siden elverumsmannen har pressa flere av barna til å utføre seksuelle handlinger, blant anna ved å true dem med å legge ut bilder og filmer på russiske pedofilisider på nettet, ifølge politiet.

Mannen sitter foreløpig i varetekt fram til oktober, noe han har samtykket til.

Overgrepssiktelsen mot mannen i 40-åra fra Elverum kan bli utvida. Mannen er siktet for å ha pressa unge jenter til å sende sex-bilder til seg. Etter at saken ble kjent i går har politiet i Elverum fått mange henvendelser.

Se Østnyttreportasjen om saken fra 16. september.