Må selge lokalene for å drive videre

Gatemagasinet «Klar» har lagt eiendommen i Kristiansand ut for salg. Det skal frigjøre penger til videre drift.

Oddmund Harsvik

Stiftelsen Klar har besluttet å selge sine lokaler i Dronningensgate i Kristiansand.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

Den nesten 300 kvadratmeter store eiendommen i Dronningensgate i Kristiansand, har vært stiftelsens tilholdssted de fire siste årene.

– Dette er en eiendom som er godt egnet for det vi driver med. Herfra driver vi gatemagasinet Klar, deler ut klær og driver kafé for mennesker i rusmiljøet, sier leder av stiftelsen Klar, Oddmund Harsvik.

Skal sikre videre drift

Nå skal imidlertid eiendommen selges. Det er nødvendig for å sikre videre drift av gatemagasinet «Klar», som selges av mennesker i rusmiljøet på Sørlandet.

– Nå har vi ikke midler. Ved å selge eiendommen, får vi mellom 800- og 900 000 kroner til å fortsette driften, sier Harsvik.

Gatemagasinet Klar

Gatemagasinet Klar gir mennesker i rusmiljøet anledning til å tjene egne penger. Her er en tidligere utgave av bladet.

Foto: Gatemagasinet Klar

Gatemagasinet Klar selges for 100 kroner. Halvparten går til den som selger det.

Det er ikke første gang gatemagasinet Klar sliter økonomisk. Opplagstallene har sunket betraktelig de siste årene. Fra 2006 til 2013, hadde magasinet et opplagstall på mellom 13 000 og 17 000 i måneden. Nå er opplaget nede i 5000.

Tilsvarende magasiner rundt om i landet, har opplevd det samme.

Går inn med egne oppsparte penger

Så langt har tre personer sett på eiendommen, men ifølge Harsvik har samtlige gitt beskjed om at eiendommen ikke er egnet til det de har tenkt å bruke den til.

Han håper på et raskt salg.

– Hvordan får dere driften til å gå rundt til dere eventuelt får solgt?

– Vi har noen midler vi har fått i gave. I tillegg har jeg gått inn med 200 000 av mine egne oppsparte penger, sier han.

Selv om de økonomiske problemene har gått utover helsa, har Harsvik ikke tenkt å gi opp arbeidet han startet allerede i 2002.

– For meg er det viktig at vi fortsetter driften lengst mulig. Gavene vi får, forteller meg at dette betyr mye for distriktet. Det forplikter meg til å gjøre hva jeg kan for å fortsette.

– Har fått en ny verdighet

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand, har vært fastlege for mange Klar-selgere.

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Han har sett at dette arbeidet har vært til hjelp.

– Noen har fått et nytt liv og en ny verdighet gjennom å selge gatemagasinet. De har ytt sitt og fått noe tilbake. Det er ingen tvil om at stiftelsen Klar har gjort et kjempegodt arbeid i rehabiliteringen av noen av de tyngste rusmiddelbrukerne i byen, sier han.