NRK Meny
Normal

Klar-selgere utsatt for sjikane

Selgere av gatemagasinet Klar har blitt utsatt for grov sjikane etter at prisen på magasinet økte med 40 kroner.

Publikum har slått ring rundt Gatemagasinet Klars selgere i Kristiansand. Etter at magasinet satt opp prisen har flere selgere hatt ubehagelige opplevelser på gata.

Lars skryter av de aller fleste som kjøper gatemagasinet Klar av ham, men noen uttalelser gjør han skikkelig deppa.

– Det kom en eldre dame og sa først at det var litt dyrt og så sier hun det er vel nok til narkotika nå.

Det sier Lars fra Kristiansand som de siste seks år har solgt gatemagasinet Klar.

– Det ødela dagen min

Lars har vært rusmisbruker imellom 30 og 40 år, men har nå vært rusfri i flere år Det var tungt å svelge hintet om at han trengte mer penger til narkotika når prisen på magasinet gikk opp.

– Jeg ble forbanna og hadde lyst til å ta bladet tilbake, men så kom det flere kjøpere så jeg fikk ikke gjort det. Men etterpå ble jeg veldig deppa og det ødela dagen.

Lars selger Klar fast utenfor en av byens dagligvarebutikker. Han forteller at de aller flest kundene er vennlige.

– De aller fleste kundene gir oppmuntrende ord. De sier de er veldig glad for at jeg har kuttet ut rusen for de har sett meg gå på fylla i byen i 35–40 år og bommet penger. De er veldig glad for at jeg har kommet på rett kjør, sier han.

Uventet reaksjon

Gatemagasinet Klar Kristiansand har gjennom nesten åtte år blitt solgt av tidligere rusmisbrukere rundt om i kommunen. Nylig økte prisen på denne avisa fra 60 til 100 kroner per stk. For hvert eksemplar som selges går 50 kroner til selgeren og 50 går tilbake til stiftelsen.

Det har som ventet medført en del klager på prisøkningen, men at det i tillegg skulle føre til ren sjikane, og hint om at de trenger mer penger til rusmidler, var ikke forventet.

Vil drukne sjikanen i velvilje

Oddmund Harsvik

Oddmund Harsvik er først og fremst glad for den enorme støtten til gatemagasinet og vil ikke ha fokus på sjikaneringen.

Foto: Henrik Risdal / NRK

Leder for stiftelsen Klar, Oddmund Harsvik, sier prisøkningen er vedtatt ene og alene for at deres økonomiske kabal skal gå opp.

– Jeg tok det opp via Klar sin facebookside og fikk enorm respons fra publikum. Bortimot 3000 personer signerte gjennom likes, kommentarer og delinger at de støttet opp om gatemagasinet og selgerne, sier Harsvik.

Han synes det er trist et selgere opplever holdninger som lager en forbindelser mellom økt pris og forbruk av narkotika.

– Jeg synes bare det er trist, men når jeg ser på de positive tilbakemeldingene vi får så har jeg bestemt meg for at vi bare må drukne de i velvilje, sier Harsvik.

Sjikaneres også på nettet

Øystein Sæbø

Førsteamanuensis i informatikk, Øystein Sæbø, er ikke overrasket over at terskelen er lav for å komme med sjikanøse ytringer på nettet.

Foto: Sindre Hopland/NRK Sørlandet

Det er ikke bare på gata de tidligere rusmisbrukerne og nå gateselgerne har fått kastet ukvemsord etter seg. Også på internett har flere ytret sin mening om saken.

Øystein Sæbø, førsteamanuensis ved UiA, er ikke overrasket.

– Det handler om hvordan nettet er bygd opp. Det er mye lettere med sjikanering når du ikke står ansikt til ansikt med noen. Det blir veldig upersonlig – det er ikke noen du snakker til, du snakker om dem.

– Har det blitt slik at man kan si og skrive hva som helst om andre på nettet?

– Man kan tro det når vi ser hva folk skriver. De fleste av oss vil reagere negativt på mye av det som er skrevet og jeg tror en del av dem som sjikanerer glemmer at det er lett å finne ut hvem de er. De tar med seg sitt eget sosiale nettverk inn i en sjikane. De burde kanskje ha vurdert nøyere plusser og minuser med det de gjør, sier Sæbø