NRK Meny
Normal

Satser milliarder på solceller

Styret i Orkla har avgjort at det skal bygges et produksjonsanlegg for råstoff til solceller i Kristiansand. De ansatte ble orientert fredag formiddag.

John G. Thuestad, adm.dir Elkem legger frem planene
Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Det skal satses 2,7 milliarder kroner for å skaffe kapasitet til produksjon av 5.000 tonn høyraffinert silisium til solenergiindustrien.

Anlegget bygges ved Fiskaa i Kristiansand, og vil skape 100- 150 arbeidsplasser.

Dette er en av de største industrisatsingene i Norge siden tidlig på mange år.

 Leverer i 2008

 

Ansatte ved Elkem Fiskå
Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Solar-satsingen bygger på ny og miljøvennlig prosessteknologi, et unikt forskningsmiljø og vil skape 140-150 nye arbeidsplasser. Ordinære leveranser av Elkem Solar Silicon® planlegges å starte medio 2008.

Investeringen legger grunnlaget for å bygge opp ett nytt høyteknologisk forretningsområde for Orkla med betydelig potensialet for ekspansjon, heter det i en pressemelding fra Orkla fredag formiddag.

5000 tonn i året

 

Solcelle på Elkem
Foto: NRK

Fabrikken integreres i Elkem Fiskaas eksisterende silisiumverk og vil i første trinn produsere 5000 tonn silisium til solceller per år. Produksjonen baseres på en ny metallurgisk prosessteknologi utviklet av Elkem Solar som både er konkurransedyktig og miljøvennlig. Elkem har vært involvert i forskning og teknologiutvikling knyttet til høyrent silisium siden begynnelsen av 1980-tallet.

 

- Byggingen av fabrikken i Kristiansand er et resultat av langsiktig teknologiutvikling og kunnskap til å industrialisere ny teknologi. Det er også en milepæl for Elkem som selskap, som tar skrittet inn i et raskt voksende marked drevet av den økende etterspørselen etter fornybar energi, sier administrerende direktør John G. Thuestad i Elkem.

Testet i to år

Prosessteknologien har de siste to årene blitt testet med tilfredsstillende resultater i Elkems pilotanlegg på Fiskaa. Elkem Solars prosessrute bygger på metallurgiske prosesser. Produksjonen krever mindre energi og vil ha fordelaktig produksjonskost sammenlignet med eksisterende teknologi.

Har 4-års kontrakt

Elkem Solar Silisium® har i en årrekke blitt testet av ledende pilotkunder. Produktet gir solceller med samme effektivitet som ved bruk av eksisterende teknologi og er kvalifisert for kommersielle leveranser. Elkem har, med tilfredsstillende betingelser, inngått en 4 års kontrakt med en ledende aktør for omlag halvparten av volumet.

 

Elkems anlegg i Kristiansand
Foto: jan Jørg Tomstad / NRK