NRK Meny
Normal

Fotgjengerkart skal få arendalittene til å parkere bilen

Arendal kommune skal lage et eget kart som viser hvor fotgjengere bør gå i byen. Målet er bedre folkehelse og mindre biltrafikk.

Arendal sentrum

Kartopptegnede gangruter skal lokke flere til å ta beina fatt i Arendal.

Foto: Pål Tegnander / NRK

I forbindelse med Grønn Hverdags 20-årsjubileum lanserer Arendal "Gangkartet" som et bidrag til miljøvennlighet og bærekraft.

Miljøvennlig gangkart

Beate Fiszkal

Beate Fiszkal i Grønn Hverdag jubler over tiltaket.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Kommunen lager et kart over gangveier i Arendal som viser avstanden og tiden det vil ta å gå mellom ulike destinasjoner.

Målet med prosjektet er å få folk til å bruke beina litt mer og bilen litt mindre, og vil være spesielt gunstig for folk som ikke er så kjent i byen.

Kartograf Philippe Rekacewicz bidrar med å lage kartet, som blir ferdig i løpet av høsten og skal publiseres på kommunens nettsider.

– Vi har gått opp en 7-8 forskjellige steder nær sentrum. For eksempel sentrum - sykehuset, sykehuset - museet også videre. Så skal kartet legges ut på kommunens hjemmeside i håp om at folket skal gå litt mer. Brenne fett og bli sunne og friske, i stedet for å forurense med bil og fossilt brennstoff, ulykker og støy og alt dette negative, sier miljøhygieniker Frank Beck i kommunen.

Tror på stor nytteverdi

Han tror mange vil kunne ha nytte av kartet når det blir klart.

– Jeg kan nok si med ganske stor grad av sikkerhet at det er alt for mange som ikke vet nok om hvor man kan gå. Det er et stort potensial i å vise tydelig med et kart hvor man kan gå i trygghet. Det er også mange vitenskapelige undersøkelser som viser at avstanden folk er villig til å gå før de velger å ta bilen, øker hvis det er vakkert, trygt for trafikk og trygt på andre måter. Hvis det er lite støy og lite biler så vil den avstanden folk vanligvis vil greie å gå øke betraktelig, sier Beck.

Prosjektet kommer i stand etter at Grønn Hverdag selv tok kontakt med kommunen.

– Da Grønn Hverdag kom til oss med en sånn forespørsel så følte vi at dette var naturlig å lansere, sier Beck.

Robert Aanonsen

Robert Aanonsen i Arendal sier han går 6-7 kilometer hver dag.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Tar gjerne mot ruteforslag

Om folk brenner inne med fine spaserruter er de mer enn velkommen til å komme med forslag.

– Det vi ønsker å fokusere på er områder hvor det er lett å gå og det ikke er mye trafikk og snarveier som kanskje allerede eksisterer, sier Beck.

Hos Grønn Hverdag applauderes prosjektet.

– Med et kart så finner du også snarveier du ikke visste om, mener Beate Fiszkal i Grønn Hverdag.