Lær deg «Det livsviktige grepet»

Bare en av fem kan grepet som kan være helt avgjørende for utfallet i trafikkulykker. Nå vil Norsk Luftambulanse gjøre noe med dette.

Det livsviktige grepet

Kan du dette grepet, kan du redde liv i trafikken.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Onsdag reiser Norsk Luftambulanse rundt for å informere og lære bilister «Det livsviktige grepet». Målet er at flere skal kunne bidra til å redde liv i trafikken.

– Tidligere undersøkelser har vist at så mange som en av fem kunne ha vært reddet hvis folk hadde kunnet dette grepet, sier regionsjef i Norsk Luftambulanse Arild Sørensen.

Få kan grepet

I en undersøkelse Ispos MMI har utført for Norsk Luftambulanse, kommer det fram at 80 prosent av befolkningen ikke vet hvordan dette skal gjøres.

86 prosent av de spurte i undersøkelsen mener å vite hvordan de skal sikre frie luftveier. Når de blir spurt om hvordan de skal gjøre det, er det kun 20 prosent som svarer riktig.

Mange som kommer ut for en trafikkulykke, blir sittende bevisstløse med hodet fremover. Da kan man bli kvalt. Med litt kunnskap, kan medtrafikanter forhindre at det skjer.

Slik skal det gjøres

Sørensen demonstrerer hvordan det skal gjøres.

– Jeg løfter hodet slik at jeg får kjeven fram. Da får jeg fram tunga slik at den ikke stenger for luftrøret. Det gjør at pasienten klarer å puste.

Sørensen påpeker også at det er viktig å ikke slippe grepet.

Kurser bilister

– Enten må du stå og holde selv, eller så må du få hjelp av andre som kommer til ulykkesstedet. Dette grepet må holdes helt til hjelpepersonell kommer.

Landsdekkende kampanje

«Det livsviktige grepet» er en landsdekkende kampanje. Et av stedene som ble besøkt i dag, var fergekaia i Kristiansand.

Bård Georg Karlsen er en av dem som blir spurt om hva han kan om førstehjelp. Han svarer riktig på alle spørsmål. Han kan også det livsviktige grepet.

– Jeg jobber i ungdomsskolen og der går vi gjennom dette med elevene. Vi prøver å få dem til å skjønne alvoret i dette og lære dem opp, sier han.