Kritiske advokater i Bolivia-saken

Forsvarerne i Bolivia-saken, der en 21 år gammel kvinne fra Lillesand er blant fem tiltalte, er kritiske til politiets etterforskning av kokainsmuglingen de er tiltalt for.

Carl Urquieta Bore

Advokat Carl Bore som forsvarer 21-åringen, samt de andre advokatene i Bolivia-saken, mener hele saken i Oslo tingrett bygger på korrupt politiarbeid i Bolivia.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen er sterkt kritisk til etterforskningen i Bolivia-saken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Politiadvokat i Kripos, Joakim Staff (t.v.) og statsadvokat Petter Mandt

Statsadvokat Petter Mandt (t.h.) avviser at etterforskningen har vært dårlig og kritikkverdig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Forsvarerne mener hele saken bygger på korrupt politiarbeid i Bolivia.

– Dette er jo pinlig.

Det sier 21-åringens forsvarer Carl Bore til NRK.

Han får støtte fra advokat Morten Furuholmen som er forsvarer for en av de andre tiltalte i saken.

– Jeg synes politiet har vært for naive, sier Morten Furuholmen.

Han mener at den bolivianske etterforskningen har vært for dårlig i denne saken, og at norsk politi er kjent med at det har foregått korrupsjon i saken. Han sier norsk politi har e-post-bevis om dette, men har valgt å ikke legge disse bevisene frem i rettssaken.

– Dette viser at man på høyt nivå har vært villig til å være åpne for korrupsjon, fjerne bevismateriale, inngå avtaler, og det er et stort problem i Bolivia, sier Furuholmen.

Avviser påstander

Statsadvokat Petter Mandt avviser at etterforskningen har vært for dårlig.

– Denne saken bygger på en norsk etterforskning som vi mener er pålitelig, sier Mandt.

– Dere har forholdt dere til tjenestemenn i Bolivia?

– Vi har forholdt oss til tjenestemenn i Bolivia, og innhentet informasjon, og kvalitetssikret den informasjonen vi har innhentet, og vi har brukt det som er nødvendig for denne saken, sier Mandt til NRK.

Rettssaken mot kvinnen fra Lillesand og fire andre tiltalte pågår i Oslo tingrett, og aktor Petter Mandt ba tirsdag om seks og et halvt års fengsel for kvinnen fra Lillesand, der to år gjøres betinget.

Ukjent dokument

Et hittil ukjent dokument viser angivelig at sentrale etterforskere i Bolivia har mottatt penger for ikke å etterforske deler av narkotikasaken mot de tre norske kvinnene og deres bakmenn, skriver Dagbladet.

Ifølge avisen skal sentrale etterforskere i narkotikapolitiet i Cochabamba i Bolivia ha inngått en avtale med familien til to av dem som ansees som bakmenn for smuglingen av kokain til Norge.

Dokumentet skal stamme fra narkotikapolitiet i Cochabamba.

Korrupsjon?

For å unnlate å etterforske deler av saken skal politiet til sammen ha fått 5.000 dollar, hevdes det i dokumentet.

Politisjefen som arresterte de tre norske kvinnene i Bolivia, er senere blitt siktet for å være en del av en større narkotikaliga.

To av de tre norske kvinnene ble dømt til lange fengselsstraffer i Bolivia i fjor, mens den tredje samt fire bakmenn står tiltalt i Oslo tingrett i saken som pågår nå.