Slapp flere bomber i Bolivia-saken

På siste rettsdag før prosedyrene skal starte kom aktoratet i saken om kokainsmugling fra Bolivia med svært overraskende opplysninger.

Statsadvokat Petter Mandt

Statsadvokat Petter Mandt sa at de håpet de kunne få en oppklaring fra Bolivia i løpet av natten angående en kjemisk analyse av kokainen.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Rettsaken mot de fem som er tiltalt for forsøk på kokainsmugling fra Bolivia skulle hatt sin siste dag mandag før prosedyrene starter mandag.

Da rettsmøtet gikk mot slutten etter at flere vitner hadde forklart seg via videolink fra Bolivia slapp aktor flere bomber.

Statsadvokat Petter Mandt fortalte retten at ifølge de siste opplysningene han hadde fått fra Bolivia var ikke kokainen som ble beslaglagt på flyplassen i Cochabambo 19. mai 2008 veid ordentlig.

Kokainen ble bare veid i de bagene den var gjemt da de tre kvinnene ble tatt på flyplassen.

Ingen kjemisk analyse

På grunn av usikkerheten valgte retten å la politioverbetjent Rune Reitan, som er i Bolivia, forklare seg per telefon.

– Vi har fått opplyst at det er bruttovekt, at det er vekt med bag. Jeg har forstått det som om det var vanskelig å få kokainet ut av bagene, sa Rune Reitan til Oslo tingrett per mobiltelefon.

I tillegg kom det frem at det ikke er foretatt noen kjemisk analyse av kokainets renhetsgrad, noe som også vil kunne være viktig for en eventuell straffeutmåling.

– Når det gjelder dette med styrkegrad, så har vi fått opplyst at det ikke er foretatt styrkegradsanalyse her nede, sa Reitan.

Statsadvokat Petter Mandt sa at de håpet de kunne få en oppklaring fra Bolivia i løpet av natten.

Aktor kunne også infomere om at politioverbetjent Reitan hadde informert at kokainet antakelig hadde en innkjøpspris som var fire til åtte ganger høyere enn tidligere antatt.

(Saken fortsetter under bildet)

Politioverbetjent Rune Reitan i Cochabamba vises på storskjerm i Oslo tingrett

INGEN ANALYSE: – Vi har fått opplyst at det ikke er foretatt styrkegradsanalyse her nede, sa politioverbetjent Rune Reitan, som er i Cochabamba i Bolivia, på storskjerm i Oslo tingrett.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Aldri opplevd noe lignende

De fem tiltaltes forsvarere reagerte kraftig på de nye opplysningene fra aktor.

Forsvareren til den tiltalte 23 år gamle kvinnen sa at han mente at mengden kokain som de er tiltalt for å forsøke å smugle må halveres.

Også advokat Thor Bache-Wiig, som forsvarer den 21 år gamle tiltalte mannen, reagerte sterkt på aktors opplysninger.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende i retten, sa Bache-Wiig.

Forsvarerne tok timeout

Etter en kort diskusjon med fagdommer og aktor tok de fem forsvarerne en felles time-out for å diskutere saken.

Da de etter et kvarter kom tilbake i retten sa advokatene at de foreløpig ville avvente hva aktoratet ville gjøre.

Dermed blir tirsdagen etter alt å dømme brukt til aktors prosedyre, mens forsvarerne trolig starter sine prosedyrer onsdag,

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger