Kristiansand rådhus slår sprekker

Det 152 år gamle rådhuset i Kristiansand har fått setningsskader etter graving på Torvet utenfor. Byggingen av parkeringshus blir utsatt til skadeomfanget er undersøkt.

Rådhuset Kristiansand bygging utenfor

Rådhuset i Kristiansand, der det graves helt inntil for å bygge underjordisk parkeringshus.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er kommet setningsskader i rådhuset i forbindelse med gravingen på Torvet. Vi har gitt beskjed til Veidekke som har stanset alle graving umiddelbart, sier eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Rådhusforvalteren oppdaget sprekkene på fasaden da han kom på jobb onsdag morgen og varslet om skadene umiddelbart.

Gram sier til avisa at situasjonen ikke er dramatisk, men at de selv ikke har undersøkt omfanget.

Synlige sprekker

Rådhuset i Kristiansand slår sprekker. Den 152 år gamle bygningen har fått setningsskader etter gravearbeider i forbindelse med nytt parkeringshus under torvet.

Sprekkene er synlige både på utsiden og innsiden av bygget. Det er sprekker utvendig i teglsteinsveggen på den ene kortsiden av bygget. Inne er det sprekker oppetter en vegg.

– Vi tar dette veldig alvorlig, og har gått til utbygger med beskjed om at det er deres ansvar å rydde opp i dette, sier rådgiver Einar Hansen i Kristiansand kommune til NRK torsdag.

Utbyggeren Veidekke opplyser om at all graving opphører fram til geoteknisk ansvarlig har sjekket skadene.

Sprekker som forventet

Kommunen har bedt om en forklaring på hva som har gått galt

– Det forventer vi skjer i løpet av et par dager, og at de kommer tilbake til oss og forteller hva de vil gjøre, sier Hansen.

– I forbindelse med graving er det ikke unormalt at det sprekker. Det ser kanskje dramatisk ut, men det er ikke det, sier Are Westbye i Veidekke region Agder.

Geoteknisk rådgiver ble kontaktet for å se på skadene. Torsdag formiddag ble det ifølge Fædrelandsvennen klart at byggearbeidene nærmest Kristiansand rådhus er stanset til over påske i påvente av en rapport.

– Det kan ikke gå utover andre bygg nær gravestedet, fordi vi graver lenger borte fra bygg som for eksempel Domkirken. Vi jobber tett på Rådhuset og derfor kom skadene. Det er ikke gøy, men det er å forvente, sier Westbye.

Kristiansand rådhus ble innviet i 1864, og hele bygningen ble rehabilitert på begynnelsen av 1980-tallet.

Rådhuset i Kristiansand

Rådhuset før gravingen startet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK