Hopp til innhold

Kommunene trues av ny momssmell

Norske kommuner kan tape mer enn tre milliarder kroner på en endret og strammere momspraksis. Langvarige tvister ender etter alt å dømme i retten.

Havnekran og Kilden

Kilden Teater- og konserthus har fått et tilbakebetalingskrav på 294.455.009 kroner, mens Stavanger konserthus har fått er krav på 256.878.528 kroner. Til sammen 550 millioner kroner.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Konsulentfirmaet Ernst & Young (EY) anslår i en fersk rapport kommunesektorens samlede tap på ny momspraksis til over tre milliarder kroner – og åpner samtidig for at det kan bli mye mer, skriver Dagens Næringsliv.

Frustrerte og sinte

På oppdrag for kommunenes organisasjon KS har EY vurdert det KS mener er en endret tolkning av reglene for såkalt momskompensasjon. Konsulentselskapet mener regelendringen er ubegrunnet.

Gunn Marit Helgesen

KS-styreleder Gunn Marit Helgesen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi er frustrerte og sinte. Det er svært alvorlig når skatteetaten nå etablerer en ny praksis som koster enorme beløp. Det vil påvirke sterkt hva kommunene kan investere i videre. Vi har tatt saken opp med en rekke statsråder og vil forfølge den videre, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

Ifølge KS er det en gradvis praksisendring som slo ut for fullt i 2013 som ligger bak. Slike større og mindre refusjonskrav gjelder en rekke kommuner.

– Men skatteetaten går lenger enn forarbeidene til loven skulle tilsi, sier KS-styreleder Helgesen.

DN skriver at det er grunn til å tro at tvistene til slutt må avgjøres av retten.

– Helt urimelig

Norske kommuner og fylkeskommuner har investert mye i kulturbygg, som Kilden Teater- og Konserthus i Kristiansand og Stavanger konserthus.

Jan Inge Tungesvik

Leder i KS Agder Jan Inge Tungesvik tror at de to konserthusene vinner frem i denne saken.

– Her er det oppstått en sak der staten krever tilbakebetalt mye av denne støtten i moms. KS har jobbet mye med denne saken, og vi mener det er helt urimelig for Kilden, sier regiondirektør Jan Inge Tungesvik i KS Agder.

– Vi i KS har jobbet med dette og tatt opp dette med sentrale politikere. Dette er noe som mange er opptatt av å finne en løsning på. Jeg tror at vi finner en løsning på dette, og at fornuften seirer. Dersom ikke kan det bli nødvendig med en rettsavgjørelse. Vi håper Kilden kan klare å styre unna dette store økonomiske kravet, sier Tungesvik.

Delegasjoner fra Kristiansand og Stavanger møter onsdag ettermiddag kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i Oslo i dag for å diskutere momskravet mot konserthusene.

Skatteetaten krever at teater- og konserthuset Kilden i Kristiansand og Stavanger konserthus skal betale tilbake til sammen 550 millioner kroner i moms i forbindelse med byggingen.