Her skal du ha ekstremt god grunn for å bære kniv

Mange reagerer på at Karl Naadland Janz fikk bot fordi han hadde en kniv i bilens hanskerom. – Loven om ulovlig bevæpning på offentlig sted er utformet for å beskytte, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Cecilie Hille Pedersen.

Kristiansand sentrum

– Unntaket innebærer videre at man kan frakte en kniv over offentlig sted til det stedet hvor den lovlig kan brukes, sier Hille Pedersen. På bildet ser du Markens gate i Kristiansand.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Reaksjonene har strømmet inn etter artikkelen om Karl Naadland Janz, som fikk bot på 8000 kroner fordi han hadde en kniv i hanskerommet på bilen.

Saken gikk til retten, men han ble funnet skyldig og fikk en bot på 9600 kroner.

– Rart

Fylkessekretær i Norges Jeger- og fiskerforbund Vest-Agder, Kari Røysland, synes synd på Naadland Janz, men forstår håndteringen.

Kari Røysland

Kari Røysland i Norges Jeger- og fiskerforbund.

Foto: Norges Jeger- og fiskerforbund

– Loven er for så vidt klar på det området at du ikke skal ha våpen tilgjengelig i hanskerom eller i bildørene.

Røysland stusser likevel på at politiet har vært «firkantet» i saken.

– Jeg synes det er rart om ikke politiet har anledning til å vise skjønn i en slik sak, det var åpenbart ikke for å bruke det som våpen at han hadde kniven der.

Forebyggende

Påtaleseksjonsleder i Agder politidistrikt, Cecilie Hille Pedersen, henviser til lovbestemmelsen om ulovlig bevæpning på offentlig sted.

– Politiet utviser skjønn hele tiden, men jeg synes dette var en fornuftig avgjørelse.

– Det er for å forebygge voldshandlinger. Vi har dessverre altfor mange eksempler på grov vold på offentlig sted med slike våpen.

Hun sier saken til Naadland Janz ikke handlet om han fysisk bar kniven, men at den lå lett tilgjengelig.

– Når en kniv ligger i hanskerommet er det gripeavstand. En ville kanskje vurdert annerledes dersom kniven var nedpakket i en ryggsekk med annet utstyr.

Cecilie Pedersen Hille

Påtaleleder i Agder politidistrikt, Cecilie Hille Pedersen.

Foto: Jon Anders Møllen/NRK

Lov til bunad

Hvis du kjøper en kniv og skal ta den med hjem, eller har bobil med kniver på kjøkkenet, blir det selvfølgelig en helt annen sak, forklarer påtaleseksjonslederen.

Torbjørn Røe Isaksen

Det er normalt ikke forbudt å bære pyntekniv til bunad eller folkedrakt, slik som Torbjørn Røe Isaksen gjorde på Stortingsmiddagen i 2014.

Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG / NTB Scanpix

– Unntaksvis kan man frakte kniv over offentlig sted til et sted den lovlig kan brukes. Derimot er det normalt ikke et «aktverdig formål» å bære kniv «for sikkerhets skyld» til selvforsvar.

Standarden «aktverdig formål» gjelder i de situasjonene som er uttrykkelig nevnt.

– Det er ikke forbudt å bære kniv på skogstur, ved jakt, fiske eller i forbindelse med relevant arbeid, som for eksempel snekker.

Det er heller ikke forbudt å bære pyntekniv til bunad eller folkedrakt.

Påtaleseksjonslederen sier det bare er bra at saken blir omtalt og diskutert.

– Det er egentlig greit at folk ser poenget med forbudet. Lovbestemmelsen er der for å beskytte borgerne.

Kjell Ingolf Ropstad

Stortingsrepresentant for KrF Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Utfordrer justisministeren

Stortingsrepresentant for KrF Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, opplyste torsdag at han skulle komme med et skriftlig spørsmål til Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara.

– Sett utenfra synes jeg det er urimelig å få en bot på nesten 10.000 kroner for å ha en kniv i bilen. Jeg tror det er mange som blir lovbrytere da. Derfor vil jeg utfordre Justisministeren på hvor grensen bør gå.

Ropstad mener politiet burde praktisert skjønn i saken.

– Alle er enige om at du hverken skal gå med kniv eller skytevåpen på gaten, men en må bruke skjønn.

Kniv

Denne kniven hadde Karl Naadland Janz i hanskerommet på bilen da politiet stoppet han i februar. Den ble brukt da han var på hyttetur, og han hadde glemt at den lå der, ifølge han selv.

Foto: Politiet