Beslagla kniv kamuflert som kredittkort

Ved tilfeldigheter oppdaget politiet denne sammenleggbare kniven. – Bekymringsfullt at folk går med våpen, og det blir ikke bedre når de er lette å skjule, sier politiet.

Sammenleggbar kniv

Denne kniven ble funnet i lommeboken til en nå dømt 30-åring.

Foto: Politiet i Agder

– Det er ikke ofte vi stopper folk med en slik type kniv, sier Petter Sandell, etterforskningsleder i politiet i Agder.

I slutten av februar i år stoppet politiet en 30-åring i bil i Vennesla i Vest-Agder.

Politiet mistenkte ruspåvirket kjøring og fant narkotika i bilen, dermed ble 30-åringen pågrepet og brakt inn til politistasjonen i Kristiansand.

Under ransakelse fant politiet kniven som er kamuflert som et kredittkort, i 30-åringens lommebok.

Sammenleggbar kniv

Kniven tar ikke større plass enn et kredittkort når den er brettet sammen.

Foto: Politiet i Agder

Advarer mot slike kniver

Petter Sandell

Petter Sandell er etterforskningsleder hos politiet i Agder.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

– På generelt grunnlag synes vi det er bekymringsfullt at folk går med våpen på offentlig sted. Det er straffbart, og det blir ikke bedre når de er lette å skjule, sier Sandell.

Kniven er en type sammenleggbar kniv som kan brettes ut. Sammenbrettet har den størrelse som et kredittkort, og kan lett skjules i lommebøker eller mobildeksler.

Slike kniver er ikke ukjent for politiet, og politiet i Sunnmøre har tidligere i år advart mot anskaffelse av slike. De kan kjøpes billig på internett, men det er ulovlig å bære kniv på offentlig sted i Norge.

Stoppet i vanlig bilkontroll

Kortkniv

Slik ser baksiden av kniven ut når den er sammenbrettet. Politiet i Agder sier det er bekymringsfullt når folk har kniver som er lette å skjule.

Foto: Politiet i Agder

Denne kniven ble oppdaget ved en tilfeldighet, ettersom eieren ble stoppet i en vanlig rutinekontroll da han kjørte bil. Det var en politipatrulje som stoppet ham.

Øystein Krogstad i utrykningspolitiet på Sørlandet, sier de har stort fokus på å se etter all slags kriminalitet når de stopper bilførere på veien.

– Vi har flere hundre pågripelser og narkobeslag i løpet av et år, men det er heldigvis ikke ofte vi har våpenbeslag, sier han.

30-åring dømt

Den nå dømte 30-åringen forklarte at han hadde hatt kniven i cirka et halvt år og hadde anskaffet seg den bare for gøy. Han sier han aldri har brukt den.

30-åringen ble i Kristiansand tingrett dømt for bæring av kniv på offentlig sted. Retten legger vekt på at kniven er kamuflert, og at den har «ingen alminnelig bruksnytte og således intet aktverdig formåI».

Samme type kniv har blitt stoppet i både grensekontroll og i et tilfelle der noen prøvde å ta den med seg på et fly.

30-åringen ble dømt til å betale 7.500 kroner i bot, samt saksomkostninger.

Ulovelege knivar

Politiet på Sunnmøre mener slike kniver ikke er egnet for spikking eller annet fornuftig bruk. Derfor er de også ulovlige å bære på offentlige steder.

Foto: Politiet på Sunnmøre i Møre og Romsdal politidistrikt