NRK Meny
Normal

Kjøper aksjer i egen by

Risørfolk vil gjerne eie en liten bit av sin egen by. Kun en uke etter at aksjesalget til det nyopprettede Risør By AS startet, har over 160 aksjer fått private eiere.

Risør
Foto: NRK

Risør By AS er en sammenslåing av handelsstandsforeningen, gårdeierforeningen og reiselivslaget. Selskapet skal jobbe for å ivareta byens historiske sentrum.

– For første gang på veldig lang tid, ser man kimen til noe som virkelig kan bety noe for Risør sentrum, sier Oddvar Mykland, som er blant dem som har kjøpt aksjer.

– Hva er spesielt med Risør?

– For det første er det menneskene som bor her. Deretter er det rammen rundt dem, men det er menneskene i Risør som utgjør Risør, sier Mykland.

Fred Schwabe-Hansen har også kjøpt aksjer i byselskapet. Han synes det er flott at privatpersoner bidrar.

– Jeg synes det nesten er en selvfølge. Vi er glade i byen og da bør vi også bidra, sier Schwabe-Hansen.

Levende sentrum

Dag Hødnebø

Initiativtager Dag Hødnebø er godt fornøyd med interessen så langt.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Initiativtager Dag Hødnebø sier interessen har vært stor. Han presiserer også at dette ikke er et tiltak for å redde en by noen kan mene er i ferd med å dø.

– Tvert imot. Risør by og Risørs historiske sentrum er et av de historiske sentraene i Norge som har klart seg best gjennom utviklingen som har vært, hvor sentrum blir utradert til fordel for nye store sentre, sier Hødnebø.

Risør har ikke noe kjøpesenter i byen.

– Vi er litt stolte av det. Hadde vi hatt et kjøpesenter på utsiden ville vi hatt et enormt problem med å fylle lokalene i sentrum, sier Hødnebø.

160 aksjer solgt

Aksjene i Risør By AS har kun vært i salg i noen få dager. Hittil er 160 aksjer til en verdi av 250 kroner solgt. Målet er å selge 1000 aksjer innen avslutningen av Trebåtfestivalen i sommer.

– Risørfolk og de med hytte her, som vi kaller fastboende turister, er utrolig glade i byen sin, sier Hødnebø.

For Mykland var aksjekjøpet en selvfølge.

– Å betale 245 kroner for å bo her er ingenting, sier han.