Hopp til innhold

Kjærlighetshistorien som endret norsk lov

I dag sørget politikere for at ingen eldre må skilles fra ektefellen, om kun én av partene er pleietrengende. Ektefellen får rett til å flytte inn på samme sykehjemsrom, men kommunene frykter kostnadene.

Charles og kona

Charles ønsket å bo med sitt livs kjærlighet da hun ble syk. Det var starten på en lang kamp.

Foto: Leif Dalen / NRK

Charles var friskere enn Gunvor. Derfor fikk han ikke bo med henne.

– Jeg kunne besøke henne om dagen, men om kvelden kom de og hentet meg, sier Charles Hovd Nilsen.

Han kjempet for å bo med kona da hun flyttet inn på sykehjem. Det endte med at lokale politikere i Arendal innførte en samboergaranti, slik at han fikk være med henne den siste tiden før hun døde.

I dag fulgte Stortinget opp og vedtok samboergaranti for eldre.

Charles

Charles forteller at man har et like stort behov for å være sammen med sin ektefelle når man blir eldre, selv om man er syk og sengeliggende.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Uante kostnader

De nye reglene gir partnere til ektefeller på sykehjem rett til å flytte inn på samme rom. Kommunenes organisasjon KS er skeptiske, fordi ingen har regnet på hva en slik garanti vil koste eller om det vil legge press på bemanningen.

– Jeg er overrasket over at Stortinget kan fatte slike vedtak uten å sjekke nærmere hva det betyr økonomisk og hvordan de har tenkt å finansiere det, sier KS' direktør for interessepolitikk, Helge Eide.

Han frykter kommunen vil tvinges til omprioriteringer.

– Det kan bety at man må nedprioritere hjemmebaserte tjenester, sier han.

Helge Eide

Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk, KS

Foto: Kathrine Mørkved / NRK

Rådmann i Arendal, Harald Danielsen, sier Stortinget går lenger enn det hans kommune gjorde for å møte Charles og Gunvors behov.

– Det folkevalgte i Arendal sa, var at når begge har et pleiebehov, så skal de kunne få bo sammen og være på sykehjem sammen.

Han mener dette skaper en holdning der enkelte vil føle at det forventes at de bli med om samboeren havner på sykehjem.

– Det Stortinget nå gjør, er å legge til rette for at helt friske og oppegående folk får plass på sykehjem. En ressurs som er mangelvare, og alltid vil være det.

Harald Danielsen

Danielsen frykter at ektefeller vil føle et press på å flytte med sin syke partner, selv om de ikke ønsker å gjøre det.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Fint politikerne hørte på oss

Charles er glad for at hans historie var med å endre norsk lov. Han tror det vil endre mange liv.

– Jeg syns det er fint at politikerne hørte på oss til slutt. Mine kamerater skal få det som vi slåss for. Det er vi veldig glad for.

Gunvor døde i fjor. I dag er Charles omringet av det han beskriver som fantastiske pleiere på et fint sykehjem midt i skogen. Han får titt og ofte besøk av barn og barnebarn.

– Jeg tror at jeg skal treffe Gunvor igjen. Jeg er glad for at jeg har fått gravsted ved siden av min hustru. Når jeg dør, skal jeg ligge ved hennes side. Det gleder jeg meg til, at jeg skal få lov til å leve ved hennes side videre – slik som vi var sammen her på jorden.

Charles

Charles er selv pleietrengende. Han sitter kun igjen med minner av Gunvor.

Foto: Leif Dalen / NRK