Hopp til innhold

Jobb-skadde utlendinger sendes hjem

Utenlandske arbeidere som skader seg på arbeidsplassen sendes ut av landet uten å få den hjelpen de har krav på. Fellesforbundet i Aust-Agder mener problemet er stort.

Polske bygningsarbeidere

Fellesforbundet hevder at norske arbeidsgivere sender hjem utenlandske arbeidere fra Øst-Europa som har skadet seg i jobben for å unndra seg erstatningsansvar. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Anne E. Næss, Næss, Anne Elisabeth

– Problemet er trolig mye større og mer omfattende enn vi er klar over.

Det sier organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Aust-Agder.

Han er kritisk til at arbeidsgivere sender hjem utenlandske arbeidere fra Øst-Europa når de blir skadet på jobben, for å unndra seg erstatnings- og straffeansvar.

Fellesforbundet i Aust-Agder vil nå reise til Litauen for å undersøke hvor omfattende denne "smuglingen" av skadde arbeidere er, skriver Agderposten.

Et eksempel

Christiansen gir et eksempel på hva han snakker om.

Et byggfirma er lemfeldig med sikkerheten på arbeidsplassen. En utenlandsk gjestearbeider skader seg. Byggfirmaet får fikset den akutte skaden, men smugler så den ansatte hjem til Litauen eller Polen.

Slik "slipper" firmaet et erstatningsansvar.

– De utenlandske arbeiderne blir sittende igjen med svarteper, sier Christiansen og han tror problemstillingen har store mørketall.

Kjent av Arbeidstilsynet

Seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet bekrefter problemstillingen overfor Agderposten.

– De fleste arbeidsgivere har gode hensikter, men det finnes noen som driver med en del grums, sier Helgeland.

Han bekrefter å ha hørt om flere tilfeller der folk er blitt sendt ut med skader.

Sakene er ofte komplekse og vanskelig å bevise, fordi det ofte involverer to-tre ulike land og arbeidere på besøk i kortere perioder.

I høst reiser Christiansen med en delegasjon fra Fellesforbundet til Litauen for å prøve å kartlegge omfanget av problemet.

Fellesforbundet foreslår også at det opprettes en statlig gruppe med fagfolk fra mange offentlige instanser, blant annet Arbeidstilsynet, politi, NAV og skattemyndighetene for å komme problemet til livs.