NRK Meny
Normal

I grøfta med 500.000 tomflasker

En sjåfør kjørte seg vill i Aust-Agders indre bygder. Et vogntog med 500.000 tomflasker havnet i grøfta, til tross for at sjåføren fulgte GPS-navigeringen helt riktig.

500.000 tomme Vossflasker falt ut i grøfta.

En rekke vogntog har den siste tiden havnet på avveie i dette området til tross for korrekt GPS-bruk.

I høst kjørte en annen trailer fylt med Voss-flasker av veien på nøyaktig samme sted.

Kjørte inn på blindvei

I regn og mørke onsdag kveld kjørte en polsk vogntogsjåfør seg igjen vill i Iveland kommune.

Han var på vei til flaskevannprodusenten Voss ved Vatnestraum med tomme Voss-flasker, da veien plutselig ble nær uframkommelig.

Midt i skogen havnet han utfor grusveien og veltet med hele vogntoget i grøfta. Den var ifølge Viking redningstjeneste lastet med 500.000 tomme plastflasker.

– Fem mann jobbet i 12 timer med å rydde ut lasten. De var ferdig klokken sju i dag tidlig, sier bilberger Stian Nilsen til NRK.no.

Han forklarer at de brukte en septikbil for å støvsuge opp flaskene. De ble deretter levert ved Voss-fabrikken noen kilometer unna.

Først mot ettermiddagen i dag kunne bergingen av kjøretøyet starte med bruk av oppblåsbare puter.

I kveld ble de ferdige med jobben og vogntoget er oppe på veien igjen.

NETT-TV: Her ryddes 500.000 tomflasker

Privat video av traktor som laster tomflasker i container hos Voss production

NETT-TV: Her ryddes 500.000 tomflasker.

Ledes feil

Viking har vært på flere slike oppdrag i området i det siste.

– Sjåførene gjør egentlig ikke noe galt. De plotter inn hvor de skal, men ledes til feil sted av satellittnavigeringen, sier Nilsen.

Adressen de plotter inn er den Voss er registrert på i flere opplysningstjenester. Dermed ledes de inn hit. Fabrikken holder til på Stasjonsveien, men det er ikke alle sjåfører klar over.

– Når de kjører på GPS så kan det gå sånn, sier Steinar Humborstad i Viking redningstjeneste.

– Det samme skjedde med et annet vogntog for et par måneder siden. Jeg håper de snart gjør noe med skiltingen, sier han.

Han forstår at det er lett å tro at blindveien er det riktige veien. Og legger til at flere naboer sier de ofte stanser sjåfører som de ser på vei inn veien.

– Dermed får de stanset en rekke tilfeller som denne. For dette ser ikke bra ut, sier Nilsen.

Han forklarer at mange sjåfører kjører inn ved et skilt som sier Omestad fordi de tror at Voss-fabrikken ligger i Omestadveien. Men denne veien er en blindvei, og ikke ment for tunge kjøretøy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

velt vogntog Iveland Voss

Her stanset turen for polakken

Foto: Viking redningstjeneste

– Gjentakende problem

– Traileren kjørte på samme sted som en annen trailer gjorde i høst. Det er et gjentakende problem her at trailere kjører feil, sier lensmann John Tomas Homme i Vennesla.

– Det har en sammenheng med merkingen av veiene her i området, og at mange sjåfører kjører på GPS. Mange sjåfører tror Voss-fabrikken ligger i Omestadveien, og sjåførene kjører dermed inn Omestadveien, men den veien er en blindvei som ikke er kjørbar for vogntog. Dermed skjer dette, sier Homme.

– Veien til Voss vann er Stasjonsveien, mens når man søker på internett etter adressen til Voss får man oppgitt Omestadveien, sier lensmannen.

Veltet vogntog Iveland

500.000 Voss-flasker havnet i grøfta etter at en sjåfør kjørte feil vei da han skulle levere tomgods til Voss-vannfabrikken på Vatnestraum.

Foto: Viking redningstjeneste