NRK Meny
Normal

Her slukes sjøboden til Svein Hansen

Søndag kveld måtte sjøboden til Svein Hansen gi etter for de enorme vannmassene som fosser ned Fedaelva.

Sjøbod rasert

Ekstremværet «Synne» har rammet den vesle bygda Feda hardt i løpet av helga. En rekke sjøboder og andre bygg har blitt elvas rov.

Søndag har mange innbyggere vært i høyspenn mens de har fulgt utviklingen i Fedaelva, som allerede har fått brua som binder bygda sammen til å kollapse.

Hørte knakelyder

Like før klokken 19 søndag hørte den tidligere treneren for Mandalskameratene voldsomme knakelyder fra sin egen sjøbod.

Svein Hansen

Svein Hansen måtte søndag se at sjøboden sin ble tatt av Fedaelva.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Fundamentet under sjøboden ble vasket bort i løpet av natta. Da Hansen våknet søndag var halve grunnmuren borte på begge sider.

Tidligere på søndagen så Svein Hansen at naboens sjøbod ble tatt av flommen.

– Vi skjønte da at dette kunne skje. Da naboens bod ble tatt, lente den seg inn på vår eiendom. Litt senere hørte vi kraftige smell og bygget vred på seg, sier Hansen, som har bodd i Feda i 50 år, men aldri opplevd maken.

(Saken fortsetter under videoen.)

Ordfører Per Sverre Kvinlaug ble vitne til at sjøboen til Svein Hansen raste ut.

Kjenner det i magen og hjertet

I løpet av sekunder ble bygningen skylt ut i elva og sendt med de frådende vannmassene ned mot sjøen.

– Det er umulig å gjøre noe i dette kaoset. Kreftene er så enorme at man blir maktesløs. Jeg har fått sms'er fra naboer. De synes dette er tøft. Folk kjenner dette i hjertet og magen, sier Hansen.

Sjøboder på Feda

Flere bygg i Feda har fått skader som følge av flommen.

Foto: Svanhill Eilertsen Lervik

Flere personer er evakuert fra husene sine i Feda i Kvinesdal. Elva Kvina forårsaket også oversvømmelse i Kvinesdal sentrum sønag. Sira-Kvina kraftselskap melder at det er den høyeste målte vannføringen siden anlegget ble bygd for 52 år siden.

Kraftselskapet er i ferd med å bruke opp reguleringsevnen for å dempe virkningen av flommen, så selv om regnet avtar vil det fremdeles komme mye vann ned vassdragene.

– Gjør veldig sterkt inntrykk

Bygda Feda er et lite tettsted hvor alle kjenner hverandre. Svært mange bor i hus som er arvet gjennom generasjoner. Menneskene NRK har møtt er sterkt berørt av det de har opplevd i løpet av helga.

Sjøbod raser ut Feda

Flere sjøboder er blitt tatt av de voldsomme vannmassene.

Foto: Tor Magne Gausdal
Feda bru

Den verneverdige Fedabrua ble tatt av flommen lørdag. Brua har stått på stedet siden 1800-tallet

Foto: Gunn Lise Tomstad

Ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) var selv vitne til at sjøboden til Hansen ble tatt i flommen.

– Det gjør veldig sterkt inntrykk å stå så tett på når et bygg raser ut. Dette er bilder man kun har sett på tv tidligere.

Han opplyser søndag kveld at Fedaelva er i ferd med å ta seg ned, men det er fortsatt frykt for at flere bygg kan bli vasket bort. Kommunen har ennå ikke oversikt over omfanget av skadene.

– Man føler seg hjelpeløs når bygg raser ut i elva. Skrekkscenarioet vårt nå er at flere bygg lenger oppe i elva blir tatt. Da vil de rase ned mot broa. Da får vi en uhyggelig situasjon.

Siv Kristin Sællmann direkte