NRK Meny
Normal

Her skal makta møte folket

Arendalsuka vil bringe politikken tettere på folket. En ny utendøsscene blir arena for møte mellom folk og toppolitikere. Barna får også eget arrangement.

Djupedal lanserer Partiledertalen

Leder av programkomiteen Øystein Djupedal er spesielt fornøyd med å få til mer dialog med publikum og toppolitikere.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

«Partiledertalen» er blitt til i samarbeid med de åtte partiene på Stortinget. Partiene får én time hver. Rekkefølge og tidspunkter har partiene blitt enige seg i mellom.

Arendalsuka ønsker å styrke dialogen mellom politikere og borgerne.

– Vi har ikke tradisjon i Norge for at partilederene møter folk på gaten, bortsett fra når de står på stand. Nå skal vi ha en scene hvor partiene og partilederne møter borgerne, sier programkomiteens leder, Øystein Djupedal.

– Starten på lang valgkamp

Djupedal forventer mange vil møte opp for å snakke direkte med partilederne.

– Da vil jeg tro at den lange valgkampen starter i forkant av neste års stortingsvalg, sier Djupedal.

Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H

Jonas Gahr Støre, Siv Jensen og Erna Solberg under Partilederdebatten 2015. TV-sendt debatt blir det også i år, og partilederne kan møte folk under hver sin Partiledertale.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Arendalsuka 2015 - politisk gate

Arendalsuka arrangeres i år for femte gang. Bildet er fra den politiske gata i 2015.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Det er ikke helt avklart at alle partiene stiller med lederen, men Djupedal sier det har vært en klar forutseting fra Arendalsukas side at sentrale politikere skal komme, helst partilederen.

Partiledertalene skapes etter møsnter fra den svenske Almedalsveckan, som er inspirasjonen til hele Arendalsuka.

Satser mer på barn

I år har en egen komitè jobbet med arrangementer for barn og unge. De presenterer sitt program om få dager. Ett av tiltakene er at det skal rigges en egen scene for barn og unge.

– Barn og ungdom er avgjørende for demokratiets fremtid. Det er viktig at de forstår og verdsetter folkestyret. På Torvet rigger vi til en egen scene, ikke med barn, men for barn. Her vil barn og unge møte politikere og kunne delta i skikkelig debatter, sier Djupedal.

Arendalsuka har vokst for hvert år siden oppstarten i 2012 har Arendalsuka økt i omfang hvert år, og årets uke ser ut til å fortsette den trenden.

– Alt som betyr noe i norsk politikk er her. Alle regjeringmedlemmer vi har bedt kommer, folk fra Stortinget, organisasjoner og næringsliv. Med 50.000 besøkende er det største dansegulvet vi har for politikk og demokrati, sier Djupedal.

Djupedal om Arendalsuka

Djupedal om satsing på barn og folkemøter med toppolitikere.