Hopp til innhold

– Bil er på svindeltoppen

Svindel med biler utgjør nær halvparten av all svindel innen skadeforsikring. Mandag morgen ble tre bilvrak hevet i Tromøysund i Arendal.

Biler funnet i sjøen kan bety forsikringssvindel.

NETT-TV: Et bilvrak hentes opp fra sjøen i Norge. Nær halvparten av all svindel innen skadeforsikring skjer på denne måten.

De tre bilene lå på tre ulike steder i sundet. Kystvakten, politi og forsikringsbransjen samarbeidet om å bringe gamle synder til overflaten.

Bil på svindeltoppen

– Bil er på svindeltoppen når det gjelder svindel innen skadeforsikring. Over 40 prosent av de avslørte sakene som gjelder skadeforsikring, dreier seg om svindel med bilforsikringen, sier Stine Neverdal.

Hun er kommunikasjonssjef hos Finans Norge, som representerer finansnæringen i Norge.

– Og det er flest menn som svindler med bil. Men det skjer i alle lag av folket og bilene er i alle prisklasser, sier hun.

Forsikringsbransjen får jevnlig inn tips om dumpede biler, og bruker ressurser på å gjøre undersøkelser under vann. Slik kan de avdekke svindel og unngå feilaktige utbetalinger.

I fjor ble det avdekket forsikringssvindel for 600 millioner kroner i Norge. Mellom 40 og 50 prosent av sakene innen skadeforsikringssvindel dreier seg om biler.

To biler identifisert

Ved de undersjøiske undersøkelsene er to av bilene i Arendal identifisert før de ble hevet mandag morgen.

Disse to bilene er det til sammen utbetalt om lag 500.000 kroner.

– Bilen vi holder på å heise opp nå har vi betalt ut penger for. Derfor vil vi ha den opp fra havets bunn for å gjøre undersøkelser, sier Tony Eide i Gjensidige forsikring.

Tony Eide

Tony Eide i Gjensidige forsikring kan ikke garantere at alle dumpinger er svindel, men vil undersøke nøye for å finne det ut.

Foto: Ann Helen Gjerde / NRK

– Vet du om dette er svindel?

– Det vet vi ikke, men vi må ha det i tankene. Det kan også være noen gjerningsmenn som har dumpet bilen. Vi må undersøke begge deler, sier Eide.

Eide har stor tro på at også den tredje bilen vil bli identifisert når de får den opp. Han står om bord på kystvakten med et sjøkart over Arendals-området. Flere steder er merket av hvor det er gjort søk eller funnet biler.

– Vi har benyttet et firma til å gjøre sonarsøk for oss. Etter at flere biler er funnet får vi i dag bistand av politiet og kystvakten, sier Eide.

Kan avsløres mange år senere

Foreldelsesfristen for forsikringssaker er 20 år. Svindel kan derfor avdekkes mange år etter at forsikringspremien ble utbetalt.

– Hvis det er noen som har dumpet denne bilen på en uærlig måte skjelver de nok litt nå, sier Eide.

Hvor lenge har disse bilene ligget her?

– Den ene har ligget her siden i fjor, mens den andre forsvant for fem år siden, sier Eide.

Ifølge forsikringsselskapet er de vanligste grunnene til denne type svindel at man har en bil det vil være svært dyrt å reparere eller man ikke får solgt.

For enkelte kan det være fristende å dumpe bilen for å unngå et tapsprosjekt.

– Svindlerne er ofte svært kreative. Noen saker er svært enkle å oppdage, mens andre er mer finurlig utført, sier Stine Neverdal hos Finans Norge.

– Noen av metodene er arrangerte bilbranner, arrangerte kollisjoner, arrangerte tyverier og dumping av biler i dype fjorder, sier hun.

Dersom man blir tatt for å ha dumpet en bil risikerer man både fengselsstraff og å måtte betale tilbake det man har fått utbetalt fra forsikringsselskapet.

I tillegg kan man bli nektet å tegne forsikringer i fremtiden.

Forsikringsselskapet trekker også frem at i tillegg til svindel kan man bli tiltalt for miljøkriminalitet.

Heving av bil fra sjø (forsikringssvindel)

Et bilvrak hentes opp fra sjøen i Norge. Nær halvparten av all svindel innen skadeforsikring skjer på denne måten. (Arkiv).

Foto: Gjensidige