Håpet er ikke ute for lemuren Lichi: – Kan ha funnet en måte å klare seg på

En lemur som forsvant fra Den lille dyrehage på Brokelandsheia i Aust-Agder for en måned siden kan fortsatt være i live.

Lemurer i Den lille Dyrehage

HJEMVENDT: Fire av de fem savnede lemurene ble raskt funnet og kom hjem til Den lille dyrehage. Men den femte har snart vært savnet i en måned_

Foto: Anders Mjaaland / NRK Sorlandet

– Håpet ble mindre etter hvert som dagene og ukene gikk, sier daglig leder Terje Jensen fra Den lille dyrehage.

Sist uke ble håpet vekket til live igjen. En lokfører hadde sett det han mente var en lemur på toglinja halvannen kilometer unna dyrehagen.

– Det var i et område som vi forventer at lemuren kan være i. Lokførere er vant med å se grevlinger og andre dyr krysse toglinjene, så vi regner dette som en veldig troverdig observasjon, sier Jensen.

Terje Jensen, daglig leder, Den lille dyrehage

HÅP: Daglig leder i Den lille dyrehage Terje Jensen har fått tilbake litt av troen på at den siste lemuren kan ha klart seg.

Foto: Anders Mjaaland / NRK

Lenge på rømmen

Historien om lemuren på rømmen startet 1. mai. Da rømte fem lemurer fra Den lille dyrehage. Flere leteaksjoner førte til at fire av lemurene kom til rette i løpet av noen dager. Men 17 år gamle Lichi er fortsatt savnet.

Siden det var veldig kaldt om nettene i begynnelsen av mai var det mange som tvilte på om lemuren kom til å klare seg i det hele tatt. Men den siste observasjonen gir likevel håp.

– Det gir oss grunn til å tro at lemuren kanskje har funnet en måte å klare seg på. Den har kanskje funnet et lunt sted.

SKOG: Det er tett skog i området vest for Den lille dyrehage, og det er der man tror den siste lemuren oppholder seg.

Flokkdyr

Lemurer er flokkdyr og Jensen tror at Lichi sannsynligvis vil tilbake til flokken sin.

– Den er glad i folk, men ikke i motorsag og trafikk. Så den kan ha vært i nærheten, men kommet inn mot dyrehagen fra feil vinkel og gått bort igjen på grunn av støy.

Terje Jensen sier at det er vanskelig å finne en lemur når man søker etter den. Dyrehagen håper at Lichi skal melde seg selv.

– Vi er avhengig av en sikker observasjon. Enten at noen ringer oss og sier «lemuren sitter ved siden av meg», eller at den venter på oss på gjerdet en morgen.

Lemurer fra Den lille dyrehage

FLOKKDYR: Torfinn Ørmen sier at lemurer er flokkdyr som sover i hauger. Når en lemur er alene går dermed sjansen for at den skal overleve ned.

Foto: Den lille dyrehage

– Kan leve gjennom sommeren

Zoolog Torfinn Ørmen fra OsloMet sier at om lemuren har klart seg til nå, vil den ha gode muligheter til å overleve gjennom sommeren.

– Lemurer er altetende og det blir bare bedre og bedre med mat framover. I tillegg blir nettene varmere.

Den største utfordringen for Lichi er nattekulda, og Ørmen synes lemuren har vært borte så lenge at det er liten grunn til å være optimist.

– Det er en fare for at den rett og slett har frosset i hjel, med mindre den har funnet et sted med ly.

Likevel utelukker ikke zoologen at Lichi kan ha overlevd, siden lemurer er smarte dyr som er gode problemløsere.

– Jeg vil kanskje være noe overrasket om den dukker opp, men det er ikke usannsynlig at den kan ha klart seg.

Lemur i Den lille dyrehage

Lemurer er flokkdyr, og Daglig leder i Den lille dyrehage Terje Jensen håper den savnede vil finne tilbake til flokken sin.

Foto: Anders Mjaaland / NRK